ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξελίξεις για T Bank και Αγροτική

Εμπλοκή έχει σημειωθεί στην απολύτως απαραίτητη κεφαλαιακή ενίσχυση της T Bank, πρώην Aspis Bank. Κατά πληροφορίες, η Κομισιόν έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη συμμετοχή στην αύξηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο κατέχει το 32,9% της T Bank. Αγκάθι για την υλοποίηση της αύξησης αποτελούν οι προνομιούχες μετοχές που έχει εκδώσει το Τ. Τ. στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Η Κομισιόν θεωρεί τη νέα αύξηση ως κρατική ενίσχυση και «δείχνει» την πόρτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της T Bank είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθούν τα ελάχιστα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Μεταξύ των λύσεων που έχουν προταθεί είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αλλά και η απορρόφηση της Τ Bank από το Τ. Τ. Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Τ. Τ., εφόσον δώσει το πράσινο φώς η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν το Τ. Τ. κλείσει έγκαιρα το θέμα των προνομιούχων, τότε θα μπορέσει να συμμετάσχει χωρίς πρόβλημα στην αύξηση κεφαλαίου της T Βank.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αγροτικής Τράπεζας. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Bank με την άντληση 300 – 400 εκατ. ευρώ. Ο διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσε τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χ. Αλμούνια για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του κόστους -με αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, περιστολή μισθολογικών και γενικών δαπανών- και την άμεση πώληση θυγατρικών και άλλων συμμετοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ωστόσο ο κ. Πανταλάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να προκριθούν εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Ηδη το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση από τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ.

Παράλληλα η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση των συμμετοχών της στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,6%), στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%) και στην Αττική Οδό (9,9%). Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η αποχώρηση από την FBBank, της οποίας κατέχει το 40,6%, συμμετοχή που προβλημάτιζε εδώ και καιρό καθώς στερείται νοήματος η τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση του 21% της σερβικής ΑΙΚ Bank, αλλά και της ATE Bank Romania (74%). Το ποσοστό του Δημοσίου στην αύξηση θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα προηγηθεί διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.