ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοβισμένοι επενδυτές γυρίζουν στα Βαλκάνια

Από «Γη της Επαγγελίας» η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική για τις ελληνικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία μεταμορφώθηκαν σε επιχειρηματικά «ναρκοπέδια», εξαιτίας των εξεγέρσεων των λαών απέναντι στα ακλόνητα μέχρι χθες καθεστώτα. Σχέδια απεμπλοκής των επενδύσεών τους στο τόξο της Βορείου Αφρικής εξετάζουν ήδη αρκετές εισηγμένες, στρέφοντας πλέον το βλέμμα τους στις οικονομίες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Ειδικότερα στην Αίγυπτο, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο Τιτάνας, η Εθνική και η Πειραιώς, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ξανασχεδιάζουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα. Στη Λιβύη, όσες εταιρείες δεν έχουν σοβαρή παραγωγική παρουσία (κυρίως τεχνικές) εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ η ΕΤΕΜ, με παρουσία από το το 2006, τηρεί στάση αναμονής για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει, συνολικής αξίας άνω των 10 εκατ.

Οπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, «θα επιστρέψουμε ξανά στη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει ασφαλώς η ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, τουλάχιστον όμως δεν διατρέχουν κίνδυνο τα στελέχη μας και δεν απειλούνται οι εγκαταστάσεις μας». Πάντως, ως άμεση κίνηση αντίδρασης οι εισηγμένες επιχειρήσεις κλείνουν νέα εμπορικά συμβόλαια με χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.