ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Μείωση του Σπατόσημου στο 50% ζητεί ο Π. Γερουλάνος

Πρόταση για τη μείωση του Σπατόσημου στο 50% κατά τη διάρκεια των μηνών εκτός της τουριστικής σεζόν έχει υποβάλει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί το ισοζύγιο του κόστους και των αναμενόμενων οφελών και εσόδων για τον τουρισμό πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Την αναφορά της πρότασης να εξετασθεί η μείωση του Σπατοσήμου έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΙΤΒ, τη σημαντικότερη τουριστική έκθεση στον κόσμο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο. O υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τhomas Cook Peter Fankhausen για τη διερεύνηση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την προώθηση περισσότερων επισκεπτών στη χώρα μας. Ο κ. Fankhausen δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά και θα σημειώσει αύξηση το επόμενο καλοκαίρι. Γενικά για την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά».

Μεγαλύτερης προστασίας θα τυγχάνουν πλέον οι καταναλωτές που συνάπτουν συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης για μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών με την κοινή απόφαση των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, η οποία εναρμονίζει ουσιαστικά την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 2008/122/ΕΚ. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, θα χορηγούνται στους καταναλωτές πριν από την υπογραφή της σύμβασης τυποποιημένα έντυπα για την καλύτερη πληροφόρησή τους σχετικά με τη σύμβαση και τα χαρακτηριστικά του χρονομεριδίου.

Κινητοποιήσεις εργοληπτών

Με αποχή από τις δημοπρασίες δημοσίων έργων και συγκέντρωση στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργολήπτες δημοσίων έργων. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από την Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων των εργοληπτικών οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ), καθώς και των μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ). Βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η άμεση εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες για εκτελεσμένα έργα, την ενεργοποίηση και αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την τόνωση της κατασκευής, αλλά και την απόσυρση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών για την ανάθεση δημοσίων έργων και μελετών.

Μόλις το 8% του πληθυσμού αγοράζει ηλεκτρονικά

Λιγότερο από ένας στους 10 κατοίκους της χώρας αγοράζει ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το 2010 μόνον το 18% των χρηστών του Διαδικτύου αγοράζει ηλεκτρονικά και με δεδομένο ότι το 44% του πληθυσμού είναι χρήστες του Διαδικτύου, προκύπτει ότι μόλις το 8% του πληθυσμού αγοράζει ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κοινό παραμένει διστακτικό στις αγορές μέσω Η/Υ και παρόλο που σε απόλυτο αριθμό οι on-line αγοραστές αυξάνονται, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται. «Το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου που κατά το α΄ τρίμηνο του έτους πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές ανέρχεται στο 18,4%. Ωστόσο, οι μειωμένοι ρυθμοί αύξησης, 13,6% για το χρονικό διάστημα 2009-10 σε σύγκριση με το 18,2% για το 2008-09, αντικατοπτρίζουν την επιφυλακτικότητα για αγορές μέσω Διαδικτύου», αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αγοράζονται ή παραγγέλλονται από το Διαδίκτυο είναι, κυρίως, ηλεκτρονικές συσκευές (βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις DVDs κ. λπ.) σε ποσοστό 28,5%, ταξιδιωτικές υπηρεσίες (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κ. λπ.) σε ποσοστό 27,8%, και είδη ένδυσης και υπόδησης – αθλητικά είδη σε ποσοστό 24,5%. Τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίες όπως η διαμονή σε καταλύματα, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες και η αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος) είχαν τη σαφή προτίμηση όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Στην επανεκκίνηση τριών δράσεων θα προχωρήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τη 15η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Πρόκειται για τις ακόλουθες δράσεις:

α) Το πρόγραμμα «Συμμετέχω», το οποίο προβλέπει την παροχή έκπτωσης από εμπορικές επιχειρήσεις προς ανέργους. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πέρυσι και ύστερα από αίτημα της ΕΣΕΕ θα παρέχονται εκπτώσεις και προς πολύτεκνους και τρίτεκνους καταναλωτές.

β) Η πανελλαδική καμπάνια «Ταμειακές μηχανές παντού-Αποδείξεις απ’ όλους» με τη διανομή και τοποθέτηση αφισών στις προθήκες των καταστημάτων λιανικής και τη συνεργασία όλων των ομοσπονδιών και εμπορικών συλλόγων της χώρας.

γ) Στήριξη του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με barcode που ξεκινά με τον αριθμό 520.