ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα πτωχεύσεων και «λουκέτων»

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ζητούν να υπαχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να προστατευθούν από τους πιστωτές τους. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 από την αρχή της κρίσης, μεταξύ αυτών και 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Χθες κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 39 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ένα στα πέντε καταστήματα της Αττικής είναι ξενοίκιαστο, καθώς αυξάνονται τα «λουκέτα» στον κλάδο του εμπορίου. Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους ανέρχεται σε 23,4%, έναντι 17,1% τον Αύγουστο του 2010. Αρνητική πρωτιά συνεχίζει να έχει η οδός Σταδίου, όπου πλέον τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 33,8% επί του συνόλου, έναντι 24,6% τον Αύγουστο. Αυξητική είναι η τάση και σε περιοχές εκτός κέντρου.

Ανθεί το παρεμπόριο

Σε 31 δισ. ανέρχονται οι απώλειες για την ελληνική αγορά και το Δημόσιο από το παρεμπόριο μόνο για το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.