ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 2% στο κόστος συντήρησης χώρων γραφείων το 2011

Ανοδο του κόστους ενοικίασης (περιλαμβάνονται και τα έξοδα συντήρησης) γραφειακών χώρων της τάξεως του 2% προβλέπει φέτος για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, έκθεση της DTZ. Μάλιστα, η έρευνα αναμένει ετήσια αύξηση με ρυθμό 2% των εξόδων ενοικίασης έως και το 2015, ωστόσο επισημαίνεται ότι ακόμα κι έτσι, τα έξοδα θα παραμείνουν 11,7% χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007. Η έρευνα της DTZ καλύπτει 121 επιχειρηματικές περιοχές σε 47 χώρες.

Εκτός από τα ενοίκια, που ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία στις περισσότερες αγορές, πρόσθετος λόγος ανόδου των εξόδων για τις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι τα έξοδα συντήρησης και οι φόροι ακινήτων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε μια σειρά χωρών. Τη μεγαλύτερη άνοδο αναμένουν οι αναλυτές στην αγορά του Γουέστ Εντ του Λονδίνου, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορές γραφείων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στον αντίποδα, τις μικρότερες αυξήσεις κατά την προσεχή πενταετία θα βιώσουν οι ενοικιαστές στη Γενεύη και σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Ηδη, πάντως, τόσο η Γενεύη όσο και το Γουέστ Εντ του Λονδίνου, αλλά και η Ζυρίχη, αποτελούν σήμερα τρεις από τις πέντε ακριβότερες πόλεις για την ενοικίαση γραφείων, με τη λονδρέζικη συνοικία να προβλέπεται ότι θα διατηρήσει τα «πρωτεία» έως και το 2015.

Η άνοδος της ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντίστοιχων νέων γραφείων, θα είναι οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή. Επιπλέον των παραπάνω, οι ενοικιαστές στο Λονδίνο καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την αυξημένη φορολογία.

Αντίστοιχα, μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη μεγαλύτερη άνοδο του κόστους ενοικίασης γραφείων αναμένεται να γνωρίσει η Μόσχα, με αύξηση της τάξεως του 3,8% ετησίως έως το 2015, ακολουθούμενη από τη Βαρσοβία στην Πολωνία και το Κίεβο στην Ουκρανία. Οσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, στο Μόναχο της Γερμανίας, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου δεν θα ξεπεράσει το 2,8%, ενώ στο κέντρο του Παρισιού θα διαμορφωθεί σε 2,7%, σύμφωνα με την DTZ.