ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υστέρηση των εσόδων φέρνει πρόσθετα μέτρα

H κατάρρευση των δημοσίων εσόδων φέρνει από φέτος νέα επιβαρυντικά μέτρα-σοκ για το σύνολο των φορολογουμένων.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναζητούσαν λύσεις για την ανάταξη των εσόδων τα οποία αποκλίνουν κατά 865 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι δαπάνες παρουσιάζουν υπέρβαση ύψους 283 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή που θα κινείται στα επίπεδα του 20%, νέα έκτακτη εισφορά στα φυσικά πρόσωπα, ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές και μείωση του αφορολογήτου ορίου για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση μελετά με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί:

1. Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά, καθώς και των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σήμερα για βιβλία, περιοδικά εφημερίδες, θέατρα κ. λπ. Το κόστος από τους χαμηλούς συντελεστές αυτούς ανέρχεται στα 560 εκατ. ευρώ.

2. Περιορισμό των 1.000 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 8 δισ. ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της διάταξης που ορίζει έκπτωση 20% από τον φόρο εισοδήματος του καταβληθέντος μισθώματος για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών των τέκνων του, τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφ’ όσον αυτά τον βαρύνουν και εφ’ όσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη όπου έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο όπου φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σ’ αυτήν την πόλη.

Επίσης, σχεδιάζεται η κατάργηση τη διάταξης που προβλέπει ότι από τον φόρο εισοδήματος εκπίπτει το 20% της ετήσιας δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών, την οποία καταβάλλει ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η μείωση της έκπτωσης 20% από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες που αφορούν σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Γενικότερα εξετάζεται η περικοπή των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν και σήμερα.

3. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο για τον άγαμο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ.

4. Μείωση του αφορολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες και εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 350.000 ευρώ.

5. Νέα έκτακτη εισφορά στους φορολογουμένους με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη έκτακτη εισφορά που θα επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα.

6. Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι επιδοτήσεις στις ευπαθείς ομάδες θα είναι σημαντικά περιορισμένες και θα προσανατολιστούν κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα.

7. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις θα είναι εξίσου υψηλές, όπως και στο Ψυχικό. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε την αύξηση των τιμών της εφορίας στο Ψυχικό μέχρι και 60%, ξεπερνώντας ακόμα και τις εμπορικές τιμές.

8. Νομιμοποίηση και απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα στην τριετία ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα εφ’ όσον εγκριθούν από το οικονομικό επιτελείο, θα ισχύσουν από φέτος με στόχο να τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Πάντως, ένας από τους λόγους που ο προϋπολογισμός ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα έγκειται στην τεράστια καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ γίνεται λόγος για λανθασμένες επιλογές που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτηση προϊσταμένων στις εφορίες και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα λάθη αυτά επιχειρεί να διορθώσει τώρα με αλλαγές στους τμηματάρχες ακόμα και στους προϊστάμενους των εφοριών. Για μία ακόμη φορά, όμως, δεν αποφεύχθηκε η τοποθέτηση προσώπων με βάση την κομματική ταυτότητα.