ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Καπελέρης νέος γ. γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών

Νέος γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων ορίζεται, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος προΐσταται και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τον ορισμό του νέου ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ, ο κ. Γ. Καπελέρης θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα.

Το «μπάχαλο» που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προηγούμενο, με την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά να κάνει λόγο για υστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ τα έσοδα κινούνται επί ξυρού ακμής. Οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ η αναδιοργάνωση των μηχανισμών έχει παραπεμφθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός αυτό πιθανόν να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει τα έσοδα να μειώνονται χωρίς ωστόσο να λαμβάνει μέτρα για την ανάταξή τους.

Σημειώνεται ότι η θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκηρύσσεται στην ιστοσελίδα opengov.gr.

Στο μεταξύ, χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αναπροσαρμοστούν μετά την 1η Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αφενός δεν είναι έτοιμο ακόμη να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, αφετέρου μελετά το όφελος από τις αυξήσεις, δεδομένου ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει, ενώ οι άνθρωποι της κτηματαγοράς ζητούν την αναστολή των αυξήσεων προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί η οικοδομή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αναπροσαρμόσεις τις τιμές των αντικειμενικών αξιών στο Ψυχικό μέχρι και 60%, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τη δημοτική αρχή.