ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων

Την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα αναθεωρηθούν οι φοροαπαλλαγές, σημειώνοντας ότι αρκετές εξ αυτών είναι άδικες. Είπε επίσης ότι το πρώτο βήμα έγινε με προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά χρειάζεται και δεύτερο βήμα με το οποίο θα ελεγχθούν μία προς μία οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Πάντως, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός εντάσσεται σε μία προσπάθεια εύρεσης εσόδων τα οποία έχει ανάγκη ο προϋπολογισμός. Βέβαια, η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους των οποίων περικόπηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα, ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Τέλος ο υπουργός προανήγγειλε την κατάργηση από το νέο έτος περίπου 190 εφοριών από τις 290 που υπάρχουν σήμερα. Οσον αφορά τις φοροαπαλλαγές αυτές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 8 δισ. ευρώ. Δαπάνες μισθωμάτων για κύρια κατοικία, καθώς και των τέκνων που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων (με ανώτατο όριο ποσού που θα εκπίπτει), δίδακτρα, ασφάλιστρα, ακόμα και το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κ.λπ. θα βρεθούν στη μέγγενη του οικονομικού επιτελείου δεδομένου ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να βρεθούν 22 δισ. ευρώ επιπλέον εκ των οποίων τα 8 από τη φορολογία. Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά τη δραστική περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα θα καταργηθούν, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό και ο οι φορείς που ελάμβαναν τα ποσά αυτά θα επιχορηγούνται κατόπιν ελέγχων από τον προϋπολογισμό. Από μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, οι φόροι υπέρ τρίτων επηρεάζουν την κατανομή των οικονομικών πόρων, επειδή επιβαρύνουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες και το όφελος περιέρχεται σε άλλους, ενώ επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, επειδή μερικές φορές επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα.

Στο μεταξύ τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας αναζητεί η εφορία. Συγκεκριμένα εστάλη εγκύκλιος στις εφορίες με την οποία ζητείται να διενεργηθούν διασταυρώσεις και έλεγχος στοιχείων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας μέχρι το 2010.