ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισινγκ: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Οτ. Ισινγκ, αλλά χωρίς να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο κ. Ισινγκ ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. «Στο αποκορύφωμα της κρίσης ήταν σημαντικό να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η μετάδοση και σε άλλες χώρες» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «όταν όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό μπορεί να γίνει με περικοπή χρέους ή με επιμήκυνση των ομολόγων».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «όπως και να λογαριάζει κανείς τους αριθμούς, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη» και επισήμανε ότι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα είναι ομαλότερη από την περικοπή του. Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ.

Παράλληλα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε χθες ότι οι θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ολοένα και περισσότερο πως η Ελλάδα και άλλες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρευνα της Barclays Capital σε περισσότερους από 1.000 θεσμικούς επενδυτές έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ή χρεοκοπία μέσα στην επόμενη τριετία.