ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα σχέδια για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

«Κλειδώνει» το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την έλευση 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά (περίπου 25-30 δισ. ευρώ) θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με στόχο να δώσει τις κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία και παράλληλα να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων για μια σειρά από projects.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και περίπου 10 μέρες στείλει προσκλήσεις σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Marfin) για να κάνουν συνεργασίες με εταιρείες real estate, ώστε να ετοιμάσουν χαρτοφυλάκια με ακίνητα του Δημοσίου.

Μάλιστα, χθες, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους των τραπεζών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ερχόμενης διυπουργικής επιτροπής. Οι τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, είναι τέσσερις:

1. Δημιουργία εταιρειών που θα παραχωρούνται ακόμα και για 90 χρόνια σε ιδιώτες (ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου). Τα χαρτοφυλάκια των ακινήτων θα μετατρέπονται σε εταιρείες που θα έχουν ως περιουσιακά στοιχεία ακίνητα με ίδια χαρακτηριστικά (τουριστικά, εμπορικά κ. λπ.). Στη μέθοδο αυτή, οι ιδιώτες θα έχουν τα δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά το κράτος θα είναι ο ιδιοκτήτης τους, ενώ μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης το ακίνητο θα επιστρέφει στην κατοχή του Δημοσίου.

2. Χρήση των χαρτοφυλακίων των ακινήτων ως ενέχυρο για άντληση κεφαλαίων που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους. Η λύση αυτή υπάρχει, αλλά δεν είναι στην κορυφή της λίστας.

3. Πώληση ακινήτων (κτιρίων, διαμερισμάτων κ. λπ.) που το Δημόσιο έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τα χρησιμοποιεί και δεν προβλέπεται να τα χρησιμοποιήσει. Ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι οι πωλήσεις δεν θα αφορούν γη.

4. Κατά περίπτωση αξιοποίηση. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το Δημόσιο μπορεί να κινηθεί με ειδικές διαδικασίες για να αξιοποιήσει την κρατική ακίνητη περιουσία. Τέτοια είναι η περίπτωση του Ελληνικού, που οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξει διακρατική συμφωνία. Από το project αυτό εκτιμάται ότι θα έρθουν επενδύσεις συνολικού ύψους 5-7 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου.

Οι ελληνικές τράπεζες θα παραδώσουν στο Δημόσιο τουλάχιστον τέσσερα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Το πρώτο φέτος τον Ιούνιο και το δεύτερο τον Δεκέμβριο, ενώ τα άλλα δύο εντός του 2012. Επειτα, το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς με τη συμμετοχή και ξένων τραπεζών.

Πέραν αυτών, η διυπουργική επιτροπή θα ορίσει συμβούλους αποκρατικοποίησης για τη χρονική επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με τη γερμανική Hoctief για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», με τους αρχικούς υπολογισμούς να κάνουν λόγο για έσοδα της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμβουλοι θα τοποθετηθούν και για το project της αξιοποίησης της περιοχής του Ελληνικού, αλλά και για τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται να παραπεμφθεί η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων-φιλέτων, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ κ. λπ.