ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είσπραξη ασφαλίστρων μέσω των τραπεζών

Πρόβα τζενεράλε για την αλλαγή του συστήματος είσπραξης ασφαλίστρων της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί η απόφαση της εταιρείας να καθιερώσει τη δυνατότητα της απευθείας καταβολής των ασφαλίστρων υγείας και ζωής από τους ασφαλισμένους. Η σχετική δυνατότητα, που ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου για όλους τους κατόχους συμβολαίων ζωής και υγείας, θα λειτουργήσει ως πιλότος για τη σταδιακή επέκταση του συστήματος σε όλους τους κλάδους, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα των ανείσπρακτων ασφαλίστρων που διαμορφώνεται κοντά στο 22%.

Το πρόβλημα των υψηλών ανείσπρακτων ασφαλίστρων αφορά όλη την ασφαλιστική αγορά και εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου. Βασικότερη αιτία είναι η παρακράτηση ασφαλίστρων από τους πράκτορες, που αποδίδει τα ασφάλιστρα με καθυστέρηση από 2 έως και 6 μήνες σε ορισμένες εταιρείες, αλλά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά. Διαστάσεις έχει πάρει επίσης το φαινόμενο της μεταφοράς συμβολαίων από εταιρεία σε εταιρεία ανά δίμηνο, πρακτική που ακολουθείται για την αποφυγή πληρωμής ασφαλίστρων από τους κατόχους αυτοκινήτων σε συνεργασία με τους πράκτορες.

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική, η απευθείας είσπραξη γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και 24 ακόμη τράπεζες, στις οποίες οι πελάτες θα πραγματοποιούν την πληρωμή των ασφαλίστρων τους για συμβόλαια των κλάδων ζωής και υγείας είτε με μετρητά είτε με πάγια εντολή χρέωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού, μέσω ΑΤΜ, μέσω phone banking και Ιnternet banking ή με πάγια εντολή χρέωσης της πιστωτικής τους κάρτας Visa ή Mastercard. Παράλληλα διατηρούνται οι παραδοσιακοί τρόποι με πληρωμή μετρητών στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω εξουσιοδοτημένου εισπράκτορα της εταιρείας με μετρητά, με πληρωμή μετρητών στα υποκαταστήματα της Εθνικής Ασφαλιστικής.