ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η τρίτη φάση απελευθέρωσης της ενέργειας

Με «γεφύρι της Αρτας» μοιάζει το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την τρίτη φάση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. H καταληκτική προθεσμία προσαρμογής (31 Μαρτίου 2011) που η Οδηγία θέτει για τα κράτη-μέλη θα παρέλθει άπραγη για την περίπτωση της Ελλάδας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση της E. E. στα ανοιχτά ενεργειακά θέματα. H υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που παρέχει η Οδηγία προκειμένου να εξισορροπήσει τις διάφορες πλευρές και να αποφύγει έντονες συγκρούσεις με τη ΔΕΗ και κυρίως τη ΓΕΝΟΠ, «ελληνοποιώντας» σε πολλά σημεία την ευρωπαϊκή Οδηγία. H τακτική αυτή, πέραν της καθυστέρησης, φέρνει πολύ κοντά το ενδεχόμενο «επιστροφής» του νομοσχεδίου από την Κομισιόν ως «μη αποδεκτό». Με δεδομένη αυτήν την επίγνωση, η κ. Μπιρμπίλη πραγματοποίησε χθες τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες σύσκεψη με όλους τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία στις επίμαχες ρυθμίσεις και να αποσταλεί σήμερα προς έγκριση στις Βρυξέλλες το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για να προλάβει να συζητηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο της Βουλής. Στη χθεσινή συνάντηση, εκτός της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Νίκος Βασιλάκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός και εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανεπισήμως έγιναν γνωστά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίστηκε στη συνάντηση να αποδέχεται το αίτημα της ΔΕΗ για απόσυρση από το σχέδιο νόμου της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανικές περιοχές και εμπορικά κέντρα. Πρόκειται για την παράγραφο 5 του άρθρου 58 που προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας και Κλειστών Δικτύων Διανομής, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 26 της Οδηγίας 2009/72. Αντιθέτως, η υπουργός φαίνεται να μην έκανε αποδεκτό αίτημα της ΔΕΗ για απόσυρση του άρθρου 41 που προβλέπει τη δυνατότητα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς. Αντ’ αυτού δεσμεύθηκε για την πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου άρθρου της ίδιας Οδηγίας στο σχέδιο νόμου.

Οι ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επανέλαβαν τη θέση τους για υιοθέτηση του μοντέλου ISO έναντι του ITO, καθώς και τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αμερόληπτης λειτουργίας της αγοράς στο πλαίσιο του ITO, που τελικά επέλεξε το ΥΠΕΚΑ. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έθεσαν στη συνάντηση εκ νέου το αίτημα του Συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ) για αναπροσαρμογή των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) με βάση τις εκπομπές ρύπων για την κάθε μονάδα παραγωγής, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν κάποια δέσμευση από την κ. Μπιρμπίλη.

Για παλινωδίες στο θέμα της κατάρτισης του νομοσχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση με χθεσινή δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Τρίτο Πακέτο Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας. Η εναρμόνισή του και η ορθολογική εφαρμογή του αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ελλάδος ως κράτους-μέλους της Ε. Ε.».