ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στα ενοίκια και στις τιμές των ακινήτων

Περαιτέρω πτώση στα ενοίκια και στις τιμές των ακινήτων αναμένει για την ελληνική αγορά η Deloitte, όσο βαθαίνει η κρίση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι σταδιακά θα εμφανιστούν και σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην Ελλάδα, κ. Μιχάλη Χατζηπαύλου, οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να πωλήσουν ακίνητά τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, ενώ και οι τράπεζες λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζουν να αυξάνουν το απόθεμά τους σε ακίνητα, το οποίο, βέβαια, θα πρέπει κάποια στιγμή να ρευστοποιήσουν. Επιπλέον, λόγω και των προβλημάτων ρευστότητας που παρουσιάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, αρχίζουν να πωλούν τα δικά τους υποκαταστήματα, αφού πρώτα τα εφοδιάσουν με καλά μισθωτήρια συμβόλαια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Deloitte, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά, συγκριτικά πάντα με την υφιστάμενη ζήτηση. «Η ζήτηση προβλέπεται να υποχωρήσει κι άλλο το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων και της απροθυμίας τους να αναλάβουν ακόμα περισσότερες εξασφαλίσεις σε ακίνητα» ανέφερε ο κ. Χατζηπαύλου.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη δημοσίευση διεθνούς έκθεσης της Deloitte για τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Οσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα εμπορικά καταστήματα, η διεθνής εταιρεία συμβούλων καταγράφει άνοδο του ποσοστού κενών καταστημάτων και μείωση/επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων. Οι αποδόσεις (στοιχεία τρίτου τριμήνου του 2010) διαμορφώνονται μεταξύ 7% και 7,5%. Στα γραφεία, επίσης σημειώνεται σταδιακή υποχώρηση των ενοικίων και μετεγκαταστάσεις ή συγχωνεύσεις εταιρειών σε μικρότερους χώρους, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται μεταξύ 8%-8,5%. Στην κατοικία η ζήτηση επίσης είναι χαμηλή, οι τιμές υποχωρούν και οι αγοραστές στρέφονται στα μικρότερα και φθηνότερα διαμερίσματα.