ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφια ποσοστά ανόδου καταγράφηκαν στη γαλλική αγορά κατά το 2010

Περίοδο «ευφορίας» διανύει η αγορά κατοικίας της Γαλλίας και ιδίως του Παρισιού, μετά την υποχώρηση των τιμών κατά τα τέλη του 2008 και το 2009. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 18%, που συνιστά τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου από το 1991. Κατ’ αντιστοιχία οι τιμές στο Λονδίνο αυξήθηκαν μόλις κατά 1%.

Σύμφωνα με τοπικά μεσιτικά γραφεία, όπως το Paris Property Group, το Παρίσι αποδείχθηκε μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές στην αγορά ακινήτων, καθώς ακόμα και κατά το 2009, οι τιμές δεν υποχώρησαν παρά μόνον 4%. Οι Γάλλοι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα, σε μία περίοδο που όλο και λιγότεροι ιδιοκτήτες πωλούν τα ακίνητά τους. Το γεγονός, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης νέων κατοικιών, έχει «στραγγαλίσει» την προσφορά, οδηγώντας έτσι τις τιμές σε κατακόρυφη άνοδο.

Κατά το 2010, οι αγοραπωλησίες κινήθηκαν με ρυθμό μόλις 9% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, τη στιγμή που οι αξίες αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών από την εποχή του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία κυβερνητικών οικονομολόγων. Μάλιστα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν τα διαθέσιμα ακίνητα ήταν περισσότερα από τις μόλις 2.785 κατοικίες που ολοκληρώθηκαν πέρυσι, οι αγοραπωλησίες θα ήταν σαφώς ενισχυμένες.