ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός στόχων τα έσοδα, στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες

Για υστέρηση άνω του ενός δισ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2011 κάνουν λόγο τα στοιχεία που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Flash ανέφερε: «Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους 2 μήνες μάλλον απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα, αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ώς το τέλος του χρόνου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στην κεντρική υπηρεσία οι εφορίες όλης της χώρας, στο 20ήμερο του Μαρτίου τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 15,8%, δηλαδή είναι λιγότερα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 και κατά 880 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα αυτό. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν το τελευταίο δεκαήμερο, διάστημα κατά το οποίο καταβάλλονται ως επί το πλείστον από τους φορολογούμενους οι περισσότεροι φόροι. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο Μάρτιος να συνοδευτεί από θετικό πρόσημο, τουλάχιστον ως προς τα έσοδα, αλλά θα περιοριστούν οι απώλειες που καταγράφονται. Πάντως εάν ο μήνας έκλεινε με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία, η υστέρηση θα έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση εντός του Απριλίου για να σώσει τον προϋπολογισμό.

Κατασχέσεις

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενεργοποιήσει, έστω και καθυστερημένα, τη νομοθεσία που προβλέπει κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ηδη κοινοποιήθηκαν κατασχετήρια εις χείρας τρίτων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να μην εξοφλήσουν συγκεκριμένους προμηθευτές τους που χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία. Ωστόσο, οι οφειλέτες-προμηθευτές έχουν στα χέρια τους επιταγές από τα σούπερ μάρκετ -και όχι μόνο- εξάμηνης, ακόμα και δωδεκάμηνης διάρκειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή ενώ θα πληρωθούν ύστερα από έξι μήνες, καλούνται για το εμπόρευμα που έδωσαν να καταβάλλουν τον ΦΠΑ, τον οποίο δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Επίσης οι εφορίες έχουν αποστείλει και κατασχετήρια σε τράπεζες για μεγάλους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες απεστάλη στα πιστωτικά ιδρύματα έγγραφο για γνωστό όνομα στον χώρο της μόδας, ο οποίος φέρεται να οφείλει περί τα τέσσερα εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων θα συνεχιστούν, ακόμα και στα ενοίκια που λαμβάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Δεν αποκλείεται ενοικιαστές να λάβουν τις επόμενες μέρες επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλούνται να καταθέσουν το ενοίκιό τους σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πως το τελευταίο διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν αυξηθεί και έχουν φθάσει τα 37 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά αλλά και στη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η αναδιοργάνωσή του αναμένεται μετά το καλοκαίρι σε θεσμικό επίπεδο, ενώ από το νέο έτος αναμένεται η κατάργηση περίπου 200 εφοριών και η δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες.