ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα του BBC προεξοφλεί χρεοκοπία

Αναπόφευκτη θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του BBC. Παρόμοια άποψη φιλοξενούσε και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ ο κ. Εβ. Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν και παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ρίσκο», εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το βρετανικό δίκτυο BBC απευθύνθηκε σε 52 αναλυτές, οι οποίοι θεωρούνται ειδικοί στα θέματα που σχετίζονται με το ευρώ. Ωστόσο, στις ερωτήσεις που έθεσε έλαβε απαντήσεις μόλις από τους 38 αναλυτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι (25 στον αριθμό) εκτίμησαν ότι θα υπάρξει μία χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Και όλοι τους συμφώνησαν ότι η χώρα που δεν θα τα καταφέρει να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεών της, θα είναι η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επιτύχει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς της στόχους χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος», δήλωσε ο κ. Γκ. Στάιν από τη Lombard Street Research στο Λονδίνο.

Παράλληλα, οι 14 από τους 38 αναλυτές εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ενώ 7 θεωρούν ότι θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία. Παρ’ όλα αυτά, 33 αναλυτές σημειώνουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση, ενώ οι 23 θεωρούν ικανοποιητική τη διαχείριση της κρίσης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Επίσης, υπήρξαν και αναλυτές που ανέφεραν ότι καμία χώρα δεν θα προχωρήσει σε χρεοκοπία. Ο κ. Μ. Μαρσελίνο, επικεφαλής του European University Institute, υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα εάν η Ευρώπη άφηνε κάποια χώρα να χρεοκοπήσει, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη πολιτική και οικονομική στιγμή για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενούσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι «όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νοβότνι υποστήριξε πως «η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί» το χρέος της, αν και πρόσθεσε ότι «ως έμπειροι οικονομολόγοι, πάντα υπάρχει ρίσκο». Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης, ο ίδιος σημείωσε ότι, εάν η Ευρώπη ανακάμψει γρηγορότερα, τότε θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία.