ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξισωθεί από το προσεχές φθινόπωρο η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης άφησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. H απόσυρση του μέτρου, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, εξετάζεται λόγω της υψηλής τιμής διεθνώς του πετρελαίου. H κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στον στόχο για αύξηση των εσόδων από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, συνεκτιμώντας το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα είχε από την εφαρμογή του μέτρου δεδομένης της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, σε μια συγκυρία υψηλής διακύμανσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σαν αυτή που διανύουμε.

Με τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ήδη στην αγορά κοντά στα 90 λεπτά το λίτρο και σε κάποιες περιοχές της χώρας φτάνει και τα 95 λεπτά το λίτρο. Εφαρμογή του μέτρου θα εκτόξευε την τιμή πάνω από το 1,60 ευρώ το λίτρο (με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά), καθιστώντας το κόστος για θέρμανση δυσβάσταχτο και στις περιοχές της B. Ελλάδας απαγορευτικό.

Οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα πάντως είναι έτοιμοι να γεμίσουν τους καυστήρες πριν από τη λήξη της περιόδου διακίνησης του προϊόντος (τέλος Απριλίου) για κάθε ενδεχόμενο, αφού δεν είναι βέβαιο ότι μέχρι τότε θα έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Στο μεταξύ, ανοδικά άρχισε να κινείται η μέση τιμή της αμόλυβδης μετά τη μικρή υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας. Με βάση τα στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε χθες γύρω στο 1,67 ευρώ το λίτρο, από 1,66 ευρώ το λίτρο την περασμένη Παρασκευή. Σε 13 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται πάνω από το 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή φτάνει στο 1,850 και καταγράφεται σε πρατήριο του νομού Λασιθίου Κρήτης.