ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλεια εσόδων 5 δισ. ευρώ ετησίως από την αδήλωτη εργασία

Τη διευκόλυνση νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών και την αντιμετώπιση με τον τρόπο αυτό της αδήλωτης εργασίας, προκρίνουν ως θετική για το ασφαλιστικό σύστημα, εμπειρογνώμονες που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ο καθηγητής κ. Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις απασχολούμενους (24%), δηλαδή περί το 1 εκατ. εργαζόμενοι, προσφέρει αδήλωτη εργασία κυρίως στη γεωργία, τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό σύστημα να χάνει κάθε χρόνο περί τα 5 δισ. ευρώ. Ανέφερε ότι οι μετανάστες κατά μέσο όρο εργάζονται 25 ημέρες και δηλώνονται 14-17, γεγονός που σημαίνει, ότι το κεφάλαιο που σχηματίζεται θα επαρκέσει για τη σύνταξη του ιδίου μετά τα 65, αλλά για τους τυχόν κληρονόμους θα πληρώνει το κράτος. Κατά τον κ. Ρομπόλη, από έρευνα του Ινστιτούτου προέκυψε ότι η απασχόληση των μεταναστών σε κατασκευές και γεωργία, δημιουργεί πρόσθετη εργασία για τους Ελληνες.

Αδειες

Ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θ. Μαρούκης είπε ότι από το σύνολο των 1.200.000 μεταναστών, οι έγκυρες άδειες είναι περί τις 700.000, ενώ πρότεινε ελαστικοποίηση των όρων αδειοδότησης, όταν πρόκειται για οικογένειες και περιορισμό της 12ετίας για το «μη απελάσιμο καθεστώς» σε 5-6 έτη, δεδομένου ότι αλλιώς αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει εργασία. Χαρακτήρισε ως θετικό το καθεστώς ανοχής, αφού βοηθά στην καταγραφή, αρνητικό ότι δεν θέτει ένα χρονικό όριο, ενώ η πρόταση του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ότι αν μετά από 2-3 χρόνια δεν έχει απελαθεί ο μετανάστης να του δίδεται προσωρινή άδεια ή άδεια εργασίας για να μπορεί να φύγει για τρεις μήνες. Τέλος, ήταν της γνώμης ότι ο νόμος για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστεί για να απεγκλωβίσει πολλούς που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, οι οποίοι υπολογίζονται στις 150.000.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου κ. Ιορδάνης Ψημμένος, υπογράμμισε ότι από τη δεκαετία του ’90 μπορούσε η χώρα να προλάβει την εξάπλωση της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ «σήμερα ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων προοδεύει μέσα από τη χρησιμοποίηση επαγγελματικών κατηγοριών που δεν έχουν ασφάλιση».