ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια του ΤΧΣ για την επιστροφή των 4 τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα

Την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας επιδιώκει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το συγκεκριμένο project συνιστά μία από τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο λόγος, απλός: αν δεν λυθεί το χρηματοπιστωτικό ζήτημα της χώρας, η ανάπτυξη –που είναι το βασικό ζητούμενο– θα αργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η «Κ», εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια για τις περιπτώσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς, από τη μια πλευρά και της Eurobank από την άλλη. Πρόκειται, ως γνωστόν, για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, με βάση τα αποτέλεσματα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του περασμένου καλοκαιριού.

Αγορά των warrants

Στην πρώτη περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, προβλέπει ότι το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει μια δημόσια προσφορά, προκειμένου, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να αποκτήσει δικαιώματα (warrants) και των τριών, που «κυκλοφορούν» στην αγορά. Σε δεύτερη φάση, το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε ένα placement, μέσω του οποίου θα διαθέσει τα πακέτα σε τιμές που το ίδιο κρίνει συμφέρουσες. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σεναρίου είναι ότι έχει την υποστήριξη και των άμεσα ενδιαφερομένων τραπεζών, οι οποίες, μάλιστα, φέρονται να πιέζουν για τον όσο το δυνατόν γρηγορότερο απογαλακτισμό τους από το Ταμείο. Στα συν αυτής της εκδοχής περιλαμβάνεται επίσης και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια, τα οποία θέλουν «να αγοράσουν Ελλάδα». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι καθημερινά, από τα γραφεία διοίκησης και των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων γίνεται… παρέλαση διαχειριστών, αν και όπως τους εξηγείται αρμοδίως, οι ίδιες μετοχές που κατέχουν είναι σχεδόν ανύπαρκτες (με μια μικρή εξαίρεση) και κατά συνέπεια τα πάντα περνούν από το Ταμείο. Το οποίο καλείται να πάρει τις αποφάσεις.

Τo σχέδιο για Εurobank

Στη δεύτερη περίπτωση, η απόφαση του ΤΧΣ να προχωρήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Eurobank θεωρείται δεδομένη. Το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό. Σύμφωνα με την τελευταία, επικρατέστερη, εκδοχή, εξετάζεται ένας «μεικτός» τρόπος δράσης από δύο φάσεις. Στην πρώτη θα πωληθεί στον επικρατέστερο υποψήφιο επενδυτή ένα σχετικά μικρό πακέτο μετοχών της τράπεζας, που μάλλον δεν θα ξεπερνάει το 15% ή στην καλύτερη περίπτωση το 20%. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχει μόνο ο νέος στρατηγικός μέτοχος, με παραίτηση του Ταμείου. Στη δεύτερη φάση, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, ο επενδυτής θα κληθεί να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνει με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank. Το ποσό που θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό θα «μεταφρασθεί» κατόπιν σε μετοχές της τράπεζας, που θα δοθούν από το ΤΧΣ. Και κάπως έτσι, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Και το Ταμείο που δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλει το χέρι στην «τσέπη», αλλά παράλληλα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, και η τράπεζα, που αργά αλλά σταθερά θα επανέλθει στον ιδιωτικό τομέα.

Πιθανοί «μνηστήρες»

Εννοείται ότι θα έχει προηγηθεί ένας διερευνητικός κύκλος για να εντοπισθούν τυχόν ενδιαφερόμενοι για την περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θεωρείται εκ των προτέρων…επιτυχημένο. Ως γνωστόν, για την Eurobank ενδιαφέρον, και μάλιστα έμπρακτο, έχουν δείξει μέχρι τώρα:

α) Το καναδικό fund Fairfax (που έχει σημαντική συμμετοχή και στην Eurobank Properties, προσφάτως ανακοίνωσε μεγάλη τοποθέτηση στον «Μυτιληναίο» και άρα αποδεικνύει εμπράκτως ότι ήρθε για να μείνει).

β) Το αμερικανικό Third Point, το οποίο έχει να επιδείξει επίσης αλυσίδα τοποθετήσεων σε ελληνικές εισηγμένες, το τελευταίο διάστημα.

γ) Πληροφορίες θέλουν και το νορβηγικό Sovereign Wealth Fund, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, καθώς διαχειρίζεται πάνω από 700 δισ. ευρώ (προερχόμενα από τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους της Νορβηγίας), να εξετάζει τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Περιφερειακό ρόλο στο project αναμένεται να παίξουν επίσης η Rothschild, το fund που διαχειρίζεται ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, καθώς και δύο – τρεις ακόμη «παίκτες». Ο,τι και αν γίνει στο τέλος, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες και πυκνοί από πλευράς εξελίξεων.