ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Ενας στους τρεις αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο στα ακίνητα

Αδυναμία να καταβάλει τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2014, έτσι όπως τουλάχιστον αυτός καθοριζόταν στο σχέδιο νόμου που έθεσε η κυβέρνηση στη δημόσια διαβούλευση, δηλώνει ένας στους τρεις πολίτες. Αυτό προκύπτει από το τελευταίο «Οικονομικό Βαρόμετρο» που διενήργησε η Alco για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου 2013.

Το 15% δεν γνωρίζει εάν θα είναι σε θέση να καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά μέσα στο επόμενο έτος, λόγω δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Πάντως, το 53% απάντησε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Απαισιοδοξία

Η πρόβλεψη για αδυναμία πληρωμής συνδέεται άμεσα με την εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στο τελευταίο αυτό βαρόμετρο η απαισιοδοξία είναι στο ζενίθ, στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί μέσα στο 2013. Το πρώτο από τα δύο ερωτήματα που θέτει κάθε δίμηνο το ΕΒΕΑ αφορά τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, στην έρευνα διαπιστώθηκε αύξηση του ποσοστού απαισιοδοξίας στις 70 μονάδες, από τις 68 της προηγούμενης μέτρησης. Ο δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας μειώθηκε κατά 3%, από το 18% στο 15%, ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε κατά 1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 75%, από 74% τον Σεπτέμβριο, ενώ μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 10%. Γενικότερα, η εικόνα βελτίωσης που είχαν παρουσιάσει οι δύο αυτοί δείκτες από την αρχή του έτους, όσο μικρή και αν ήταν, τείνει να εξαλειφθεί, με τα ποσοστά να επανέρχονται στα επίπεδα του 2012.

Νέα μέτρα

Σχολιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέδωσε την αύξηση της απαισιοδοξίας στη στάση της τρόικας. «Είναι φανερό ότι η γενικότερη στάση των δανειστών μας έχει επιβαρύνει το ήδη δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται και στο τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, με τους δείκτες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών να πέφτουν στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013.

Το δυσμενές αυτό κλίμα επιτείνεται από την εκτίμηση των πολιτών –σε ποσοστό 47%– ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα καταλήξει σε πρόσθετα οριζόντια μέτρα και εν τέλει σε νέο Μνημόνιο», υποστήριξε.