ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερα από τον στόχο κατά 250 εκατ. τα φορολογικά έσοδα στο δεκάμηνο

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αναδιάρθρωση από τον περασμένο Απρίλιο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού απέδωσε, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά 9 μήνες τα έσοδα του προϋπολογισμού ήταν υψηλότερα από τον στόχο στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η πορεία των εσόδων «αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις συζητήσεις με την τρόικα» και πρόσθεσε πως πλέον και η τρόικα εκτιμά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τα δημόσια ταμεία δεδομένου ότι εισπράχθηκαν 700 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν υπολογισθεί.

Η θετική αυτή πορεία συνεχίζεται και στο πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη και όπως όλα δείχνουν το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 344 εκατ. ευρώ (πλεόνασμα που αναγνωρίζει και η τρόικα).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα (με βάση τα Ευρωπαϊκά Στατιστικά Πρότυπα) διαμορφώθηκε περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ.

Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από τα SMPs (κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε κατά την περίοδο της κρίσης), τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυτά είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Ειδικότερα:

Εσοδα

1. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 5,7% έναντι του στόχου. Χωρίς τα έσοδα από τα SMPs, αυτά παραμένουν αυξημένα κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

2. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5% έναντι του στόχου.

3. Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υπέρβαση κατά 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% υψηλότερα από τον στόχο για πρώτη φορά έπειτα από 9 μήνες. Σημειώνεται ότι η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα, έναντι των στόχων, ήταν 1,1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, μειώθηκε στα 728 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο, στα 455 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και, πλέον, υπάρχει υπέρβασή τους κατά 250 εκατ. ευρώ.

4. Οι επιστροφές φόρων υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του έτους. Ωστόσο, υπολείπονται κατά 259 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το τρέχον έτος, οι συνολικές επιστροφές φόρων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 14% έναντι του 2012, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας.

5. Στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου τα έσοδα ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ έναντι 451 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει ότι και τον τρέχοντα μήνα τα έσοδα θα ξεπεράσουν τον στόχο του προϋπολογισμού που έχει τεθεί.

Δαπάνες

1. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ και είναι κατά 2,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,5 δισ. ευρώ ή 4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το δεκάμηνο του έτους.

2. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες έναντι του στόχου.