ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα βλέπει τρύπα 380-400 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολόγηση ακινήτων

Αμφισβητεί η τρόικα την αποδοτικότητα του νέου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων για το 2014, αυξάνοντας τις απώλειες στα έσοδα σε σχέση με το αρχικό -εγκεκριμένο- σχέδιο σε περισσότερα από 380-400 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης). Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες στην «Κ» ότι: «οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων αύξησαν σημαντικά το δημοσιονομικό κενό για το 2014». Δηλαδή, το νεότερο σχέδιο το οποίο οδήγησε σε πολιτικό συμβιβασμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,24 δισ. ευρώ και είσπραξη περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Η τρόικα στη χθεσινή συνάντηση αμφισβήτησε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα να αναζητούνται συνολικά ισοδύναμα μέτρα άνω των 380-400 εκατ. ευρώ για να γίνει δεκτό το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας δεν φαίνεται να δέχονται ως ισοδύναμα μέτρα την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αλλά ακόμα και αν τη δεχτούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να εντοπίσει νέα μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφού μέχρι τώρα πρότεινε την περικοπή 250 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Το αρχικό σχέδιο

Το πρώτο σχέδιο που είχε παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της τρόικας προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ. Αν και η τρόικα έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο σύστημα, ωστόσο το δέχτηκε, με την προϋπόθεση ότι εφόσον δεν μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει τον νέο φόρο θα επέστρεφε στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 και την κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα εφαρμοζόταν σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα προέβλεπε τη φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων δηλαδή, τα κτίσματα, τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Αντιδράσεις και οι αλλαγές

Η απροθυμία στήριξης του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων, κυρίως από τους βουλευτές της περιφέρειας και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει αλλαγές με στόχο να ελαφρυνθούν οι αγρότες και εν μέρει οι ιδιοκτήτες οικοπέδων. Το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων, σημεία του οποίου δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες, προβλέπει τη θέσπιση μεν του ενιαίου φόρου ακινήτων με χαμηλότερους συντελεστές για τους αγρότες ωστόσο, διατηρείται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για όσους διαθέτουν περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000. Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα «οδηγήσει» στη βεβαίωση φόρων ύψους 3,24 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις θα φτάσουν περί τα 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα δεν έκανε δεκτά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, θεωρώντας ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας είναι μικρότερος από αυτόν που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο (82%). Με αποτέλεσμα να διευρυνθούν περαιτέρω οι απώλειες εσόδων ξεπερνώντας μάλιστα τα 380-400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον νέο βελτιωμένο φόρο:

1. Το 75-80% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος.

2. Το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει περίπου τα ίδια με φέτος.

3. Μόλις το 5% των φορολογουμένων (280.000) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300.000 (σε αντικειμενική αξία). Η πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με φέτος, θα αφορά ποσοστό των φορολογουμένων που δεν ξεπερνά το 5%.