ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερο «μαχαίρι» στα εφάπαξ των Ταμείων Πρόνοιας

Χαμηλότερη μείωση από την αναμενόμενη θα έχουν τα εφάπαξ των ασφαλισμένων στα Ταμεία Πρόνοιας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της η «Κ» (φ.10.11.13). Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επιβεβαίωσε τη βελτιωμένη εκδοχή του νέου μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014.

Η «ήπια αποκλιμάκωση» όπως είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας, επέρχεται με τον υπολογισμό του εκάστοτε αριθμού δικαιούχων εφάπαξ σε βάθος δεκαετίας και όχι με βάση το συγκεκριμένο έτος κατά το οποίο εάν γίνουν μαζικές αποχωρήσεις (όπως προβλέπεται να γίνει το 2014) θα επέλθει δραματική μείωση του ποσού που θα κατανεμηθεί ως παροχή. «Επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά τον τύπο: «περιουσία – ληξιπρόθεσμες οφειλές = ποσό προς διάθεση» επεξεργαζόμαστε πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας, που υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, να αποσβεστούν σε 10ετή βάση, προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση» είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Πάντως, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το εύρος των ασφαλισμένων που θα αφορά η νέα ρύθμιση. Πρόσθεσε ότι το θέμα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας, ενώ παραδέχτηκε ότι αρχικώς η εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης έφερε στην επιφάνεια παρενέργειες και δυσλειτουργίες.

Βασική σύνταξη

Σε εξηγήσεις προέβη ο υφυπουργός Εργασίας και για το θέμα του νέου συστήματος κύριας σύνταξης που θα ισχύσει από την 1.1.2015 με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει νέο κύμα ανασφάλειας. Διευκρίνισε ότι το ποσό των 360 ευρώ θα αποτελεί την αναλογία -σε επίπεδο ασφαλισμένου- του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης η οποία στο σύνολό της θα ανέρχεται σε 10 – 11 δισ. ευρώ. Το πάνω από τα 360 ευρώ ποσό της σύνταξης θα συγκροτεί το αναλογικό – ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κεγκέρογλου υπενθύμισε ότι για τα Ταμεία που εξαιρέθηκαν από την ενοποίηση στο ΕΤΕΑ αναμένεται η μετατροπή τους σε επαγγελματικό Ταμείο και τον υπολογισμό των συντάξεων που χορηγούν σε καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση. Για τους φορείς ΝΠΔΔ ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών από την 1.1.2015 θα έχει ενσωματώσει «συντελεστή βιωσιμότητας», ο οποίος θα καθορίζει εάν και ποιες μειώσεις θα γίνουν. Εκτός από αυτόν, η αναλογιστική ισορροπία των επικουρικών θα γίνεται και με βάση «την αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών με βάση το σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου.