ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφεση 0,4% και το 2014 προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, ανάκαμψη από το 2015

Σε ύφεση για 7ο συνεχόμενο χρόνο προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι θα βρεθεί η Ελλάδα το 2014. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και το 2014, παρά το γεγονός ότι αποδέχεται την επιβράδυνση της ύφεσης φέτος. Στις προβλέψεις του αναφέρει ότι η ύφεση το 2014 θα ανέλθει στο 0,4% (έναντι προηγούμενης δικής του εκτίμησης για 1,2%), ενώ για φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,5%.

Ποσοστό το οποίο είναι πολύ καλύτερο από ό,τι θεωρούν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και για το 2014, καθώς ο ΟΟΣΑ είναι ο μοναδικός οργανισμός που εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει της ύφεσης.

Την εκτίμησή του ο Οργανισμός τη στηρίζει στο γεγονός ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με τη λήψη νέων μέτρων και ταυτόχρονα οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν επιτρέπουν να διοχετεύσουν επαρκή ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Πάντως, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι εντός του 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αναμένουν ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και το διεθνές εμπόριο διανοίγοντας νέες προοπτικές στην εγχώρια οικονομία.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Οργανισμού εκτιμούν πως «η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και οι αδύναμοι τραπεζικοί ισολογισμοί θα περιορίσουν την εσωτερική ζήτηση» και συμπληρώνει ότι η υψηλή ανεργία θα επιμείνει, όπως θα διατηρηθεί και ο αποπληθωρισμός. Παρόλα αυτά ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί, δεδομένου του υψηλού χρέους, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν από τη στιγμή που η δραστηριότητα αποδειχτεί πιο αδύναμη από την προβλεπόμενη».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΟΣΑ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί», αναφέρει ο Οργανισμός.

Επίσης, θεωρεί ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα «αναδιαρθρωθούν» για να επιτραπεί οι πιστωτικές γραμμές να αναπτυχθούν. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, εκτιμάται:

1. Διαμόρφωση του ποσοστού ανεργίας στο 27,2% φέτος, στο 27,1% το 2014 και στο 26,6% το 2015.

2. Δημόσιο χρέος στο 176,6% του ΑΕΠ το 2013, στο 181,3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 183% του ΑΕΠ το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως θα συνεχιστεί η ανοδική του πορεία.

3. Ελλειμμα γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2015.

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι παραμένουν ρίσκα στην ελληνική οικονομία, όπως το να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή του προγράμματος και να παραμείνουν «σφικτές» οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.