ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προϋποθέσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Αξιοπιστία, ορθή αποτίμηση και συναίνεση θεωρεί η Eurobank ότι είναι τα τρία «κλειδιά» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία», η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 προϋποθέτει «σαφή προσδιορισμό των λύσεων και αξιοπιστία και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές».

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν ότι μετά την ανακοίνωση των τελευταίων θετικών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίμηνο του έτους, η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στα επίπεδα του 3,9%. Αντιθέτως, το 2014 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 0,4%. Πάντως, η Eurobank θεωρεί ότι δύο είναι τα βασικά μηνύματα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της από το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και «τις τρέχουσες –αλλά ατελέσφορες– διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών». Το πρώτο μήνυμα έχει να κάνει με τα ανοικτά θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σημαντική πρόοδο όσον αφορά:

1. Το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015.

2. Την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (όχι μόνο τον προαπαιτούμενων με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου 2013 αλλά και εκείνων για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου 2013).

3. Την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Πλέον έχει γίνει κατανοητό πως η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει σε κάποιο από τα παραπάνω ζητήματα».

Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με την «αποφοίτηση» της Ιρλανδίας από το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, που δείχνει τον δρόμο για την ελληνική οικονομία, αλλά προϋποθέτει συναίνεση και ανάληψη της «ιδιοκτησίας του προγράμματος».