ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προκήρυξη για τα ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές

Το έργο Rural Broadband που στόχο έχει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές της χώρας προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ). Το έργο, που θα υλοποιηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ, έχει προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ και στόχο έχει τη δημιουργία και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας. Στην ευρυζωνικότητα ως «λευκές» χαρακτηρίζονται οι περιοχές εκείνες που δεν διαθέτουν ευρυζωνικές υποδομές, και δεν ελκύουν το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να επενδύσουν κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης. Σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ, το έργο Rural Broadband («Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών») βρίσκεται σε συνάφεια με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και στοχεύει στη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας και των άλλων που διαθέτουν υποδομές.

Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη η χώρα έχει λάβει έγκριση από την Κομισιόν για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

Για το έργο ενδιαφέρον δείχνουν κυρίως οι εγχώριοι πάροχοι με προεξάρχοντα τον ΟΤΕ. Από τη στιγμή μάλιστα που ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ -αρχικά είχε προϋπολογιστεί σε 200 εκατ. ευρώ- θεωρείται ότι έργο «δύσκολα βγαίνει» για τους άλλους, μικρότερους παρόχους της αγοράς. Επίσης το γεγονός ότι άλλαξε ο όρος της κάλυψης ολόκληρης της χώρας από ένα ενδιαφερόμενο, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στον ΟΤΕ. Ο τελευταίος εκτιμάται ότι, μέσω του συγκεκριμένου έργου, ως πάροχος της καθολικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, θα μπορέσει να καλύψει αρκετούς στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική έκδοση της προκήρυξης του έργου, η συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου περιορίζονταν σε μια από τις τρεις περιοχές που είχε χωριστεί η Ελλάδα. Στη συνέχεια η δυνατότητα αυτή ανήλθε δύο από τις τρεις περιοχές και στην τελευταία έκδοση, διευρύνθηκε ώστε ένας ενδιαφερόμενος ν’ αναλάβει και τις τρεις περιοχές εφόσον δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον.

Πάντως η αγορά αναμένει τουλάχιστον άλλη μια συμμετοχή ενδιαφέροντος που θα προέλθει κυρίως από τη πλευρά των ομίλων Vodafone και Intracom. Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει στο 100% την ανάπτυξη της υποδομής (capex) για δύο χρόνια, ενώ ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει το κόστος λειτουργίας του δικτύου για 15 έτη. Επίσης ο επενδυτής δεν μπορεί να πουλήσει υπηρεσίες λιανικής και μόνον χονδρική, δηλαδή σε άλλους παρόχους.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του έργου μέχρι αργά χθες δεν είχε αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Επίσης το ίδιο έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για πρώτη φορά το 2011, χωρίς ωστόσο να έχει προκηρυχτεί ποτέ. Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, ξαναέφερε το έργο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζοντας πολλούς όρους της προκήρυξης.