ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώθηκαν οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων χρεών

Η συλλογή των ληξιπρόθεσμων χρεών, τρία χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, πάει, επιτέλους, καλύτερα. Την ίδια ώρα ωστόσο, συσσωρεύονται και «ληξιπρόθεσμα νέας γενιάς». Αναλυτικά στοιχεία ανά ΔΟΥ, που διαθέτει η «Κ», αποδεικνύουν ότι οι στόχοι του 10μήνου προσεγγίζουν στο 81,4%, με τις μεγάλες ΔΟΥ των επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να «οδηγούν την κούρσα», με εισπράξεις της τάξης των 298 εκατ. ή 153,5% του στόχου του 10μήνου.

Αν εξαιρεθούν δύο μεγάλοι συμψηφισμοί σε Θεσσαλονίκη (ΔΟΥ ΦΑΕ) και στο Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.), στις μεγάλες ΔΟΥ «πρωταθλήτρια» είναι η ΦΑΕ Πειραιά με 135% του στόχου, ενώ εξαιρετική επίδοση παρουσιάζει και η ΦΑΕ Αθηνών (106,8%). Ψηλά είναι η ΔΟΥ Πλοίων (114,%), η Κοζάνη (104,5%), η Δ. Θεσσαλονίκη (98,7%) και η Αλεξανδρούπολη (88,8%). Αντίθετα, κάτω από 70% βρίσκονται η Κόρινθος (68%), η Δ. Αθήνα (67%), η Ρόδος (60%), η Δράμα (60%) και ο Πύργος (58,7%).

Συνολικά, οι εισπράξεις στο 10μηνο του 2013 έφθασαν τα 1,246 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,529 εκατ. και αν συνεχισθούν οι εισπράξεις ληξιπροθέσμων με τον ίδιο ρυθμό θα ξεπεράσουν στο τέλος του χρόνου το 1,5 δισ., σημειώνοντας πάνω από 50% βελτίωση σε σχέση με το 2012.

Ομως την ίδια στιγμή, στο τέλος του 7μήνου, τα ληξιπρόθεσμα, παλιά και νέα, ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα των επιχειρήσεων να ξεπερνούν το 60% του συνόλου. Την περασμένη εβδομάδα, οι μεγάλες εφορίες της χώρας άρχισαν να επεξεργάζονται τα ληξιπρόθεσμα «νέας γενιάς», του 2012. «Πάντως 35 με 40 δισ. από αυτά» είπε στην «Κ» στέλεχος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού «δεν φαίνεται να είναι εισπράξιμα, αφού, φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι πίσω τους, είναι οικονομικά νεκρά».

Ελληνες αξιωματούχοι της φορολογικής διοίκησης, αλλά και ξένοι σύμβουλοι της τεχνικής βοήθειας, επισημαίνουν ότι «έχει αρχίσει να αποδίδει η καλύτερη οργάνωση ορισμένων εφοριών και ο μεθοδικός τρόπος με τον οποίο “στοχοποιούν” τους οφειλέτες…». Ετσι για παράδειγμα, τα δικαστικά τμήματα μεγάλων εφοριών, ιδιαίτερα εκείνων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, στελεχώθηκαν με κόσμο. «Τα μέλη των δικαστικών τμημάτων των εφοριών θυμήθηκαν ότι πρέπει να εμφανίζονται στα δικαστήρια» σημειώνει με νόημα στέλεχος της φορολογικής διοίκησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έφοροι ειδοποιούν τους κυρίους μετόχους αλλά και τα μέλη των Δ.Σ. των Α.Ε. ότι επίκειται η «δικαστική αξιολόγηση της φορολογικής εκκρεμότητας», ενώ γίνονται κινήσεις προς τους εταιρικούς αλλά και τους προσωπικούς λογαριασμούς των νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε εταιρείες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Ταυτόχρονα εξετάζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιωματούχοι της φορολογικής διοίκησης αναγνωρίζουν ότι η ανακοπή της ύφεσης έπαιξε ρόλο και φέρνουν σαν παράδειγμα την περίπτωση των μικρών νησιών των Δυτικών Κυκλάδων, όπου σε Σύρο, Πάρο, Θήρα, Μύκονο και Νάξο επιτεύχθηκε το 82% του στόχου του 10μήνου.

Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους σημειώνουν ότι σε άλλες τουριστικές περιοχές «όπου ο φορολογικός μηχανισμός έχει προβλήματα όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, τα Δωδεκάνησα, η επίτευξη του στόχου κυμαίνεται από 70% έως 58%».

Ενα άλλο ζήτημα είναι η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές δόσεις που αξιολογείται με διαφορετικό τρόπο από Ελληνες και αλλοδαπούς. Ελληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι «το σπάσιμο των δόσεων σε μεγάλο αριθμό (48) οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτησή τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να σχηματίζεται ένα πιο λεπτομερειακό προφίλ του φορολογουμένου».

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί φορολογούμενοι που απλά δίνουν ένα είδος έναντι, το οποίο κάποιοι έφοροι το δέχονται και κάποιοι όχι. «Οι ξένοι όμως δεν το συζητούν, είναι αρνητικοί…» λέει στην «Κ» στέλεχος μεγάλης ΔΟΥ. Ωστόσο, πρόκειται για φορολογουμένους που «θέλουν» αλλά «δεν μπορούν», και αυτοί αυξάνονται όσο αυξάνεται η ύφεση.