ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

H Lidl αυξάνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα

Νέες επενδύσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Lidl Hellas στην ελληνική αγορά για το 2014, δείγμα της εμπιστοσύνης της αλυσίδας στην ανάκαμψη του λιανεμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται σε ένα έτος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών παρουσίας του γερμανικού ομίλου στην ελληνική αγορά, έχοντας επενδύσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ αυτό το διάστημα. Βασική στόχευση της Lidl είναι η καλύτερη οργάνωση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων, καθώς μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος αφορά την προσθήκη δύο νέων μονάδων αποθήκευσης. Η πρώτη θα βρίσκεται στα Καλύβια Αττικής καλύπτοντας συνολικά 50.000 τ.μ., ενώ η δεύτερη θα υλοποιηθεί στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας χώρους 60.000 τ.μ., όντας έτσι η μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl στην Ευρώπη. Το νέο αποθηκευτικό συγκρότημα της Σίνδου πρόκειται να αντικαταστήσει στα μέσα του 2014 το πρώτο και μικρότερο αποθηκευτικό συγκρότημα της Lidl, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά την υφιστάμενη μονάδα της Θήβας, αυτή θα συνεχίσει μεν τη λειτουργία της, αλλά θα μετεξελιχθεί σε σημείο διανομής προϊόντων εβδομαδιαίας προσφοράς για το σύνολο της χώρας.

Δράσεις του ΥΠΕΚΑ για στήριξη οικοδομής

Σειρά σημείων για τη στήριξη του κλάδου της οικοδομής και την εξοικονόμηση ενέργειας στα ακίνητα κατέθεσε εντός της εβδομάδας το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο σχετικής εισήγησης του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στο Διεθνές Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ για την Ενέργεια και την Οικονομία, που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council). Μεταξύ αυτών, η κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, με το οποίο –μεταξύ άλλων– δημιουργείται η απαίτηση από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ανακαινίζουν κάθε χρόνο το 3% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τη σχετική οδηγία, κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει –υποχρεωτικά– να έχουν προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Αντίστοιχα, μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» πάνω από 40.000 νοικοκυριά έχουν προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις στα υφιστάμενα ακίνητά τους.