ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια πρωτιά στη μείωση τιμών

Νέα αρνητική «πρωτιά» εξασφάλισε η ελληνική αγορά κατοικίας, η οποία πρωταγωνιστεί εσχάτως σε μια σειρά παγκόσμιων και πανευρωπαϊκών ερευνών, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών που καταγράφονται, σε μια περίοδο που η παγκόσμια αγορά κατοικίας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στα μέσα της εβδομάδας, η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας, με βάση την πορεία των τιμών, καθώς η ετήσια πτώση κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 11%. «Συγκάτοικοί» της είναι η Ολλανδία και η Ουγγαρία, όπου καταγράφεται επίσης μείωση τιμών κατά 11%. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός της πτώσης των τιμών καταγράφει επιβράδυνση, μια και διαμορφώθηκε σε 9,2%, έναντι μείωσης 11,6 και 11,8% κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, οι αξίες των κατοικιών στην Ελλάδα θεωρούνται από το ΔΝΤ οι πιο υποτιμημένες παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία. Για να αξιολογήσει την πραγματική αξία των κατοικιών, το ΔΝΤ λαμβάνει υπόψη του την αναλογία τιμών πώλησης/τιμές ενοικίασης, σε σχέση με τον μέσο όρο του σχετικού δείκτη διαχρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει και το συμπέρασμα για την ελληνική αγορά, αποτελώντας ένα σαφές δείγμα της μεγάλης πτώσης που έχουν σημειώσει οι τιμές. Στον αντίποδα, οι τιμές στον Καναδά θεωρούνται υπερτιμημένες, καθώς ξεπερνούν κατά 85% τον ιστορικό μέσο όρο του δείκτη τιμών πώλησης/τιμές ενοικίασης.

Συνολικά, ο δείκτης των τιμών κατοικιών παγκοσμίως σημείωσε αύξηση στις 127,4 μονάδες βάσης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ηταν το έκτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου του σχετικού δείκτη από τις αρχές του 2012, με αποτέλεσμα αυτός να βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο του από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν δηλαδή ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε 32 από τις 51 χώρες που εξετάζονται, όταν κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, αύξηση τιμών είχε σημειωθεί σε μόλις εννιά χώρες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ, καθώς αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 14,6%, ενώ ακολούθησαν η Ουκρανία με 11,7%, οι Φιλιππίνες με 10% και οι Νέα Ζηλανδία και Κολομβία με 8,8%. Το ΔΝΤ τονίζει, πάντως, ότι ο δείκτης τιμών αντανακλά και άλλα στοιχεία, πέραν των αξιών, με βασικότερο εξ αυτών τις προσδοκίες των πολιτών αναφορικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα, στοιχείο κρίσιμο για να αξιολογηθεί η μελλοντική ζήτηση στην αγορά κατοικίας.