ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορίζεται η ανασφάλιστη εργασία – στο 18,95% τον Δεκέμβριο

ergasia_anasfalisti_960_1

Μείωση στο 18,95%, από 20,57% τον Νοέμβριο, παρουσίασε το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, δηλαδή ποσοστό 2,28%.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου για την αδήλωτη εργασία έφτασαν τα 9.225.987 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από  ενθαρρυντικά».

Παρά ταύτα, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Ο Γ. Βρούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης» που εμφανίζει η ανασφάλιστη εργασία, και τόνισε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι  «για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο) απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος».