ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Βελτίωση της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις

hatzidakis_zanias_960_1

Βελτίωση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των τραπεζών παρατηρείται το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος συνάντησης με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξης του 28% ενώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και με τα νέα που μπαίνουν σταδιακά στην αγορά, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου στα τέλη Ιουνίου 2013 ήταν της τάξης των 100 με 150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ και στο τέλος Μαρτίου προβλέπεται ότι θα έχουν φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, ανέφερε ότι η αύξηση του 28% δείχνει δυναμική βελτίωση της ρευστότητας.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει κινητικότητα για ρύθμιση στα «κόκκινα δάνεια» καθώς μόνο από τα στοιχεία της τράπεζας Πειραιώς πήγαν 1.000 δανειολήπτες για ρύθμιση. Σημειώνεται ότι βάση των στοιχείων περισσότερα από 30.000 κατασχετήρια έχουν ήδη δοθεί .

Πηγές του υπουργείου σχολίασαν ότι το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που επιτρέπονται οι σχετικές αιτήσεις για ρύθμιση θα αυξηθεί. Επίσης όπως σημείωναν σήμερα, το ενδιαφέρον που υπάρχει δικαιώνει το υπουργείο όταν έλεγε ότι υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν διαθέσιμο εισόδημα και δεν κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζανιάς, με έντονο ρυθμό γίνονται ρυθμίσεις και για τους ενήμερους δανειολήπτες και τα στοιχεία αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σχετική διαδικασία περίπου 800.000 μέχρι ένα εκατομμύριο πολίτες.

Τέλος, για τους δανειολήπτες του νομού Κεφαλονιάς, ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για την αναστολή των πληρωμών.