ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1,5 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2014

1,5 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2014

Εσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2014 περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). H αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Βουλή περιλαμβάνει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από:

1. Τους διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους.
2. Τις πωλήσεις ακινήτων και μετοχών.
3. Τις ετήσιες δόσεις που οφείλονται από προγενέστερες αποκρατικοποιήσεις.

Επιπλέον, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, στο ΜΠΔΣ ταυτίζονται οι αξιολογήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιούν τρόικα, ελληνική κυβέρνηση και Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μέχρι πρόσφατα η τρόικα έκανε λόγο για ταμειακά έσοδα, ενώ η ελληνική πλευρά, επειδή προφανώς τη βόλευε περισσότερο, έκανε λόγο για λογιστικά έσοδα. Είναι η πρώτη φορά πλέον που η ελληνική πλευρά κάνει λόγο αποκλειστικά για ταμειακά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Αναλυτικά για το 2014, στο ΜΠΔΣ στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνοντα τα έσοδα που θα προέλθουν από την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, Περιφερειακών Αεροδρομίων, μαρινών Πύλου, Χίου και Αλίμου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και ΟΔΙΕ. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει έσοδα από πωλήσεις ακινήτων που θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος, όπως είναι η πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και άλλων ακινήτων στην Ελλάδα (Καστέλο Μπιμπέλι, Αφάντου κ.λπ.) και το εξωτερικό. Τέλος, έσοδα θα προέλθουν και από τους διαγωνισμούς πώλησης των κρατικών λαχείων και ΟΠΑΠ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δείχνει ότι η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων τους Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και των Εγνατίας Οδού, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ, Ψηφιακού Μερίσματος, κοιτάσματος Ν. Καβάλας, μετατίθεται για το 2015. Για την ίδια χρονιά αναμένεται να υπάρξουν έσοδα από τις ετήσιες δόσεις που προβλέπονται για προγενέστερες αποκρατικοποιήσεις, όπως ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, αεροδρόμια, μαρίνες κ.ά., αλλά και από την αξιοποίηση ακινήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονιά τοποθετείται από το οικονομικό επιτελείο και η ολοκλήρωση της αξιοποίησης του Ελληνικού. Τέλος, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, η μόνη αποκρατικοποίηση εταιρικού περιουσιακού στοιχείου που μετατίθεται για ολοκλήρωση μέσα στο 2016 είναι εκείνη της πώλησης των μετοχών της ΔΕΗ.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ολοκλήρωση όλων των αποκρατικοποιήσεων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών μέχρι το τέλος του 2014. Από το 2015 κι έπειτα, για το ΤΑΙΠΕΔ θα έμενε μόνο το έργο της αξιοποίησης των ακινήτων του δημόσιου τομέα.