ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτηση για το χρέος

Συζήτηση για το χρέος

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί το προεδρείο της BUSINESSEUROPE.

Ο κ. Δασκαλόπουλος συνέδεσε το θέμα του χρέους τόσο με την ανάπτυξη της χώρας όσο και με την κρίση της Ευρώπης. «Η οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του για τη διευθέτηση του χρέους επεσήμανε στην κ. Λαγκάρντ ότι «η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας, που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Με τις συνθήκες αυτές, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή. Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μία απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί».

Ο κ. Δασκαλόπουλος παρατήρησε, επίσης, ότι το θέμα της ανάπτυξης δεν είναι καν αμιγώς ελληνικό. Ο ανερχόμενος ευρωσκεπτικισμός και ο εθνοκεντρισμός δεν αντιμετωπίζονται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%, μόνιμα υψηλή ανεργία και υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος, σημείωσε για να καταλήξει ότι «πρέπει η Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της συνύπαρξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, για να εκπληρώσει το όραμα των ιδρυτών της και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους λαούς της».