ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Ενας μήνας-καμπή για την οικονομία

Αποψη: Ενας μήνας-καμπή για την οικονομία

Η συζήτηση στη Βουλή του νόμου-πλαισίου του κ. Κ. Χατζηδάκη για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έρχεται να συμπληρώσει έναν κύκλο πρόσφατων γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων που βελτιώνουν δραστικά τις προσδοκίες για την εξέλιξη της οικονομίας.

Είχαμε τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών με διεθνείς επενδυτές και τη θετική υποδοχή των ομολόγων του δημοσίου από τις αγορές. Οι δύο αυτές κινήσεις για την αγορά σημαίνουν την απαρχή μιας σταδιακής εξομάλυνσης της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, της μείωσης του κόστους δανεισμού και της πτώσης του ρίσκου της χώρας, που επηρέαζε μέχρι σήμερα πολύ αρνητικά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. 

Επιπροσθέτως, η επίσημη επιβεβαίωση του πλεονάσματος δίνει το μέτρο της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιτεύχθηκε, ξεκινώντας από έλλειμμα της τάξεως 15,7% το 2009, και που είναι πρωτοφανής στα διεθνή δεδομένα.

Η άλλη όψη αυτού του επιτεύγματος είναι ασφαλώς οι θυσίες που έχουν υποστεί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά η διεθνής αναγνώριση αυτής της τιτάνιας μεταστροφής δικαιώνει τους εταίρους μας, που με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων διέσωσαν τη χώρα μας από τη πτώχευση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων δείχνει τον δρόμο της αλλαγής στο εξίσου σημαντικό κεφάλαιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πειθαρχία στα δημοσιονομικά, ικανοποιητική ρευστότητα, χαμηλό ρίσκο χώρας, δεν καθιστούν από μόνα τους τις ελληνικές επιχειρήσεις διεθνούς ανταγωνιστικότητας, δεν αρκούν για να αυξήσουν τις εξαγωγές όσο χρειαζόμαστε, δεν είναι ικανά να προσελκύσουν επενδύσεις. Χρειάζονται επιπρόσθετες τομές για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι σε μία προσπάθεια που ο ΣΕΒ εκτιμά πως θα χρειαστεί ένα έως δύο έτη για να ολοκληρωθεί. Εκτός από τη διεύρυνση του αντικειμένου που πρέπει να γίνει, από την παραγωγή της δευτερογενούς νομοθεσίας, η επιτυχία απαιτεί σωρεία δράσεων σε θέματα λεπτομερούς αναμόρφωσης διαδικασιών, ηλεκτρονικών υποδομών, εκπαίδευση στελεχών του Δημοσίου, ενημέρωση επιχειρήσεων, ανάδειξης καινούργιων επαγγελμάτων για την υποστήριξη της νέας αυξημένης ευθύνης που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, για τους ελέγχους κ.λπ. Το πολύ θετικό είναι ότι, με καθυστέρηση δεκαετιών, επιτέλους η δουλειά ξεκινάει τώρα και πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε, για να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα.

Οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι σε αυτές γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα της αγοράς δεν έχει αλλάξει. Τα χθεσινά προβλήματα της καθημερινότητας είναι ακόμη εκεί σήμερα. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πού βρισκόμασταν τέτοιον καιρό πριν από δύο χρόνια, πού βρισκόμασταν πέρυσι και πού φέτος.

Πριν από δύο χρόνια το Grexit ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο, επηρέαζε καθοριστικά τις επιχειρηματικές αποφάσεις ενώ η χώρα είχε απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της, ότι δηλαδή μπορεί να επιτύχει την επιδιωκόμενη μεταστροφή.

Πριν από ένα χρόνο η χώρα είχε πάρει ένα σύντομο χρονικό περιθώριο αντοχής από τους εταίρους μας για να αποδείξει την αξιοπιστία της, αλλά η αγορά και οι πολίτες αυτό που έβλεπαν ήταν να εξακολουθεί να βαθαίνει η ύφεση, να αυξάνονται οι φόροι, να αυξάνεται η ανεργία και να μην υπάρχουν χειροπιαστά εχέγγυα για τις καλύτερες μέρες. Σήμερα τα βάρη εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά η συζήτηση είναι όλη στραμμένη στις θετικές εξελίξεις που περιμένουμε. Το ΑΕΠ και η ανεργία σταθεροποιούνται ή βελτιώνονται.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός όμως, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να χαλαρώσουμε την προσπάθεια.

Η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι απαραίτητη για πολύ μεγάλο διάστημα, απλώς θα καθίσταται διαρκώς λιγότερο οδυνηρή καθώς θα βελτιώνεται το ΑΕΠ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντίστροφα, χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια, που πρέπει να ενταθεί τα επόμενα δύο χρόνια για να πιάσουν τόπο οι θυσίες πολιτών και επιχειρήσεων στον οικονομικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις, από τις οποίες η κοινωνία προσδοκά να αναπτυχθούν ώστε να ανακτηθούν χαμένες θέσεις εργασίας και να βελτιωθούν τα εισοδήματα, οφείλουν να αναγνωρίσουν τα καθοριστικά επιτεύγματα που επισφραγίστηκαν με πανηγυρικό τρόπο αυτό τον μήνα (έξοδος στις αγορές, επικύρωση πλεονάσματος), παράλληλα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τις κυβερνητικές προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσουν τον πολιτικό κόσμο να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες του κρατισμού και να πάρει αποστάσεις από τη μερίδα εκείνη του πελατειακού κράτους που δεν θέλει τίποτε να αλλάξει.

* Εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒ