ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακρατική συμφωνία για προστασία επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ

Διακρατική συμφωνία για προστασία επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ

Η «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων» υπογράφεται αύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist: «Ευρώπη και Αραβικός κόσμος. Η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις αραβικές χώρες φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών για το 2013, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 12,4%.

«Χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των συγκεκριμένων μεγεθών η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε πολύ καλύτερα» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της εμβάθυνσης της συνεργασίας, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα: Και σε εθνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε εθνικό επίπεδο: Έχουμε υπογράψει σημαντικά μνημόνια συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. Μνημόνια που δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά που ήδη παρήγαγαν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως η συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η συμμετοχή της AGC Equity Partners στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- QPI (Qatar Petroleum International, που αποτελεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και η συμμετοχή της Al Dahra Agricultural Spain, στους Μύλους Λούλη. Ενώ αύριο υπογράφεται η «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων.

«Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών – Σύνθεση Εμπορίου, αναδείξαμε με την ελληνική Προεδρία τις σχέσεις Αραβικού κόσμου και ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντάς τες και στην Ημερήσια Διάταξη της Επιτροπής Πολιτικής Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα.

«Και αυτήν τη συνεργασία μπορούμε να τη συνεχίσουμε με εντατικότερους ρυθμούς. Ιδίως τώρα που γεννιέται μία Νέα Ελλάδα. Με την πρόσφατη έκθεση της, η Κομισιόν καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπαίνει στη μετά μνημόνιο εποχή. Διότι οι τρεις βασικοί λόγοι που μας ανάγκασαν να ζητήσουμε ειδικό μηχανισμό στήριξης -το Μνημόνιο- έχουνε πλέον αντιστραφεί. Έχουμε πλεόνασμα. Η χώρα παράγει και εξάγει, όπως φαίνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επέστρεψε στις αγορές και διατήρησε τα οφέλη του ευρώ. Και αντί να μιλάμε για νέους φόρους, από 1η Ιουλίου μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ως ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση προσλήψεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.