ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική είσοδος Αράβων σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες

Δυναμική είσοδος  Αράβων σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες

Η συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται και στους κλάδους της ενέργειας και του real estate αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα κατά την επίσκεψη στην Αθήνα αξιωματούχων των ΗΑΕ. Μάλιστα, τα ΗΑΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υλοποίηση ανάλογης συνεργασίας και με μικρότερη κατασκευαστική εταιρεία, ενώ σήμερα θα υπογραφούν και συμφωνίες ανάμεσα στη Lamda Development, την κινεζική Fosun και την Al Maabar για την επένδυση στο Ελληνικό. Από χθες το βράδυ βρίσκονται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν και ο βοηθός υπουργός για Οικονομικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Χαλέντ Γκανίμ Αλ Γκαΐθ. Οι Αραβες αξιωματούχοι συμμετέχουν στη συνεδρίαση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-ΗΑΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα θα υπογραφεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων.

Την ίδια ώρα έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Αστέρα Βουλιαγμένης της γνωστής αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων «Four Seasons» φέρεται να εκδήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και πρόεδρος της Kingdom Holding Company Αλαουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπλουλαζίζ Αλ Σαούντ ΑΗ KHC κατέχει το 45% της Four Seasons, ενώ το άλλο 45% ανήκει στην Cascade Investment Management, συμφερόντων Μπιλ Γκέιτς. Η Σαουδική Αραβία μέσω της εταιρείας συμμετοχών KHC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχει και σε άλλες υφιστάμενες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια. Στα επενδυτικά σχέδια του Βασιλείου περιλαμβάνεται και η αποκρατικοποίηση παραγωγικών επιχειρήσεων (όπως ΔΕΗ, λιμάνια και σιδηρόδρομοι) κυρίως μέσω της συμμετοχής της KHC σε κοινοπραξίες με άλλους επενδυτές. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist «Ευρώπη και Αραβικός κόσμος: Η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στον δρόμο της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει αξιοθαύμαστη δημοσιονομική επίδοση.

Κινεζικές επιχειρήσεις

Περισσότερες συνεργασίες με κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να εξετασθούν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Η ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τις δυνατότητες ενίσχυσης των συνεργασιών με τους κινεζικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα (Cosco, Huawei, ZTE, Fosun), την εξέταση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά μέσω επένδυσης θυγατρικής της Cosco, θέματα που σχετίζονται με εμπόδια στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, καθώς και το χρόνιο ζήτημα της μη ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.