ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,7% το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων γραμματίων

Στο 2,7% το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων  γραμματίων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 διαμορφώθηκε χθες το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, καταγράφοντας νέα συρρίκνωση και αποδεικνύοντας ότι η έκδοση των νέων 5ετών ομολόγων οδηγεί στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων. Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν περαιτέρω τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χθες σε προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και το επιτόκιό τους διαμορφώθηκε στο 2,70% από 3,01% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου. Το Δημόσιο ζητούσε από τους επενδυτές το ποσό του 1 δισ. ευρώ και τελικά δανείστηκε 1,3 δισ. ευρώ χθες. Μάλιστα, από το ποσό αυτό, το 50% το αγόρασαν ξένοι επενδυτές, ενώ οι προσφορές έφθασαν τα 2,65 δισ. ευρώ.

Πάντως, η σταδιακή και αισθητή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων αποδίδεται στην ύπαρξη των νέων 5ετών ομολόγων, η απόδοση των οποίων παραμένει χαμηλότερη στη δευτερογενή αγορά απ’ ό,τι είχε διαμορφωθεί την ημέρα έκδοσής τους. Χθες, η απόδοση των 5ετών ομολόγων ήταν 4,86%, από 4,95% που ήταν την ημέρα έκδοσης και η διατήρησή της σε χαμηλότερα επίπεδα είναι ενδεικτική της ζήτησης που υπάρχει για τους εν λόγω τίτλους από τους επενδυτές. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank (DB) ανέφερε σε έκθεσή της χθες πως η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας, αλλά και μεγάλων ελληνικών εταιρειών στις αγορές έχει ανοίξει τον δρόμο για σειρά ομολογιακών εκδόσεων τις επόμενες μέρες και από επιχειρήσεις, με την τράπεζα να αναφέρει πως «οι τραπεζίτες μας είπαν ότι περιμένουν μία ομολογιακή έκδοση την εβδομάδα», μέχρι το καλοκαίρι.

Πέραν αυτών, η Fitch ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νέες αναβαθμίσεις των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αυτό, όμως, θα συμβεί εάν οι συγκεκριμένες χώρες μειώσουν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος τους, με τον οίκο να εμφανίζεται επιφυλακτικός για το πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, εξαιτίας της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης.