ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εθνική Συμμαχία» 5 υπουργείων για ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων

«Εθνική Συμμαχία» 5 υπουργείων για ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων

Ελλειμμα ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή εγκαινίασε χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., άλλη μια πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρωτοβουλία αυτή φέρει τον τίτλο «Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία (Greek National Coalition for the Digital Economy)» και αποσκοπεί στη βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων στις ΤΠΕ. Η νέα αυτή Εθνική Συμμαχία έχει εταίρους πέντε υπουργεία, τρεις γενικές γραμματείες (υπουργείων) και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εννέα εταίροι της Ελληνικής Συμμαχίας δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 3 μηνών και να συμπεριλάβουν περισσότερους εταίρους στο εγγύς μέλλον (επιχειρήσεις ΤΠΕ, πανεπιστήμια, ενώσεις ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κ.λπ.). Ο συνασπισμός βασίζεται στην πρωτοβουλία «Women & Girls Go Digital in Greece», στην οποία συμμετείχαν 21 Ελληνες και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι (κυβέρνηση, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.λπ.) για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα της τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα στην Ε.Ε. και στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων, έχουν δημιουργηθεί περίπου 50 συμμαχίες για την προώθηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Εξ αυτών οι έξι έχουν εθνικό χαρακτήρα και η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα. Εχει προηγηθεί η Λεττονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Μάλτα. Ωστόσο αναμένεται στο μέλλον να συσταθούν και άλλες συμμαχίες σε εθνικό επίπεδο, σε Αυστρία, Βουλγαρία, Ιταλία, και Ισπανία.

Πρόσφατα η Κομισιόν σχετικά με το θέμα παρουσίασε σχετική μελέτη (e-Skills in Europe: measuring Progress and Moving Ahead) η οποία δείχνει ότι η τάση προς τις υψηλού επιπέδου δεξιότητες ΤΠΕ θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις κυριότερες προβλέψεις, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, ενώ σε ολόκληρο τον κλάδο η αύξηση των θέσεων εργασίας θα είναι 16%. Αντίθετα, οι θέσεις για τεχνικούς μέσου επιπέδου θα μειώνονται βαθμιαία ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, υφίσταται αντίστοιχη ανάγκη αύξησης της ποιότητας και της επάρκειας των διαθέσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων. «Η ψηφιακή οικονομία μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση», είπε χθες στην Αθήνα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέλι Κρους. Η ίδια χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ελλάδος στο όραμα της Ε.Ε. για τις ψηφιακές δεξιότητες των Ευρωπαίων και χαρακτήρισε υπόδειγμα την Ελληνική Συμμαχία που έχει αναπτυχθεί.

Οι 9 εταίροι της Ελληνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία είναι:

1. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκπροσωπείται από τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

2. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκπροσωπείται από τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.

3. Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκπροσωπείται από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

4. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκπροσωπείται από τον υπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

5. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκπροσωπείται από τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

6. Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, που εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο.

7. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που εκπροσωπείται από τη Γενική Γραμματέα κ. Βάσω Κόλλια.

8. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

9. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Τζήκα.