ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Ιθάκη, Κέα, Κρήτη και Κεντρική Ελλάδα

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Ιθάκη, Κέα, Κρήτη και Κεντρική Ελλάδα

Σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο στη χώρα μας αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος που διοργανώνει το περιοδικό Economist.

Ειδικότερα, έκανε μνεία στην περίπτωση του τουριστικού συγκροτήματος Atallanti Hills στη Κεντρική Ελλάδα, μία επένδυση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, 5.000 κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων. Επίσης, ανέφερε τo επενδυτικό έργο Iliad Resort στην Ιθάκη το οποίο θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ιτανος Γαία» στο Λασίθι Κρήτης.

Το συγκρότημα θα αποτελείται από 5 ξενοδοχεία δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, ενώ υπολογίζεται ότι το έργο θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. H υπουργός πρόσθεσε ότι με μία σειρά στοχευμένων μέτρων όπως τη θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, την τροποποίηση του χωροταξικού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τουριστικής κατοικίας, και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών η Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων στο τουριστικό τομέα. Εξάλλου, εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον ΕΟΤ οι αρχιτεκτονικές μελέτες για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος με 330 κλίνες στην Κέα. Η επένδυση που θα αγγίξει σύμφωνα με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό τα 60 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε έκταση 650 στρεμμάτων.

Περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων με θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας και έργα υποστήριξης υπηρεσιών καταδυτικού τουρισμού. Τα υποστηρικτικά έργα περιλαμβάνουν εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 180 κ.μ. ημερησίως, μονάδα αφαλάτωσης συμπεριλαμβανομένων των αγωγών άντλησης θαλασσινού νερού και διάθεσης αλμολοίπων δυναμικότητας παραγωγής πόσιμου νερού περίπου 200 κ.μ. ημερησίως, λιμενικό έργο για εναλλακτική πρόσβαση στο κατάλυμα, πισίνες, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά. Το επόμενο διάστημα ο φορέας υλοποίησης του έργου θα κάνει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών με στόχο να ξεκινήσει το έργο μέσα στο 2015.