ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Προώθηση αποκρατικοποιήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου

ΤΑΙΠΕΔ: Προώθηση αποκρατικοποιήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου

Αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τις αποκρατικοποιήσεις από μεγάλα και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτικά κεφάλαια (funds) αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Γιάννης Εμίρης. Μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είπε ότι το ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών έχει αναζωογονηθεί και διευρυνθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα που η χώρα αλλά και μια σειρά επιχειρήσεων έχουν προσφύγει στις αγορές για δανεικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό καταλύτη για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων την άντληση περίπου 11 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις, τράπεζες, ελληνικό Δημόσιο κ.ά. Επίσης έκανε λόγο για μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως είναι για παράδειγμα η καναδική PSP, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία όπως είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Τους επενδυτές αυτούς στο παρελθόν είχε προσεγγίσει το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς όμως επιτυχία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Εμίρη, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αξιοποιήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, μετά και τα νέα εργαλεία που εκχωρήθηκαν από το Δημόσιο με την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή. Ωστόσο, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου αποσαφήνισε ότι η αξιοποίηση του Χρηματιστηρίου για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις και με φειδώ. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων, ο κ. Εμίρης αναφέρθηκε σε μια έκδοση τιτλοποίησης ή μετοχοποίησης, ύψους 350 έως 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη έκδοση θα περιλάβει ακίνητα τα οποία είναι ήδη εμπορικά αξιοποιήσιμα, αλλά και ακίνητα χωρίς προσόδους και τα οποία θα απαιτήσουν κάποιου είδους ανάπτυξη.

Τέλος, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, φαίνεται να μη φοβίζουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με δεδομένο το ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, το Ταμείο παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, καμία ρωσική επιχείρηση δεν έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.