ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα (7/5/14)

Σύντομα (7/5/14)

Στόχος της Μυκόνου η επέκταση της τουριστικής σεζόν

Στην επέκταση της τουριστικής σεζόν και τον χειμώνα, κατά το πρότυπο της Μαγιόρκας, αποσκοπεί μεταξύ άλλων η Μύκονος με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκαν αυτές τις ημέρες από την Αυστρία στο νησί 53 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι και προσωπικότητες από τον χώρο της τηλεόρασης, του αθλητισμού και της τέχνης. Οπως ανακοινώθηκε, η πρωτοβουλία ανήκει στην αεροπορική εταιρεία Fly Niki, θυγατρική της Αir Berlin, και στο γραφείο του ΕΟΤ Βιέννης με συντονιστή τη Mtc Group. Ο ΕΟΤ Βιέννης εκτιμά πως η αύξηση των πτήσεων προς τη Μύκονο για φέτος έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των κρατήσεων στο νησί.

Η Saxo εντάσσει stock options στην πλατφόρμα συναλλαγών

Η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, αναβαθμίζει περαιτέρω την πλατφόρμα συναλλαγών της, εντάσσοντας Stock Options (Δικαιώματα Προαίρεσης Μετοχών), στα οποία μπορούν να διαπραγματευτούν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. Με την προσθήκη αυτή, οι πελάτες της Saxo μπορούν να ενοποιήσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε διαφορετικά προϊόντα, μέσα από ένα μόνο λογαριασμό, καθώς και να αξιοποιούν το περιθώριο ασφάλισης σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων της τράπεζας. Οι συναλλαγές σε Stock Options μέσω της Saxo Bank θα πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρχουν ελάχιστες χρεώσεις ή κόστος διακράτησης, ενώ οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μετοχές και ομόλογα ως εγγύηση, καθώς και να εξασκούν τα Stock Options μέσω Διαδικτύου. Σε αυτό το στάδιο, η Saxo Bank προσφέρει άμεση πρόσβαση στα 200 πιο εμπορεύσιμα Stock Options των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Προς αύξηση κεφαλαίου η ΝΕΛ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 19,1 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει η ΝΕΛ (Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου), η οποία έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της για τον σκοπό αυτό στις 28 Μαΐου. Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση έως 63.864.900 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στους μετόχους της εταιρείας με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε τέσσερις παλιές. Πάντως, η κίνηση αυτή προκαλεί εντύπωση, δεδομένων των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της εισηγμένης και των οφειλών της προς εργαζομένους και προμηθευτές. Αν όμως η αύξηση στεφθεί με επιτυχία, θα αποτελέσει σημαντική τονωτική «ένεση».

Η είσοδος της μετοχής της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece, αντικαθιστώντας τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, θα είναι η μοναδική αλλαγή στον ελληνικό δείκτη του MSCI στο πλαίσιο της παγκόσμιας τρίμηνης αναθεώρησης που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου. Τις πληροφορίες μετέδωσε το τμήμα ανάλυσης της HSBC υποστηρίζοντας ότι λόγω της εισόδου της Eurobank θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια ύψους 213 εκατ. δολαρίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των αγορών στις 30 Μαΐου. H στάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Emerging Markets υπολογίζεται σε 0,14% και εκτιμάται ότι 516,8 εκατ. μετοχές θα αλλάξουν χέρια.

Ανησυχία πρώην στελεχών του ΙΓΜΕ για το μέλλον του

Tην ανησυχία τους για το μέλλον του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εκφράζουν, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά 115 καθηγητές ΑΕΙ και τέως διευθυντικά στελέχη του Ινστιτούτου. Οπως αναφέρουν, η από έτους διοίκησή του, που δεν διαθέτει τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα και εμπειρία σε σχέση με τις γεωεπιστήμες, προσπαθεί υπό την ανοχή του ΥΠΕΚΑ να στρέψει το ΙΓΜΕ σε άλλους τομείς δραστηριότητας, με κίνδυνο να καταστεί σύντομα η χώρα μας μοναδική παγκοσμίως χωρίς ουσιαστική γεωλογική υπηρεσία. Η εκτροπή αυτή άχρισε με την απορρόφηση του ΙΓΜΕ –αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή– από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και συνεχίζεται με αντικείμενα δραστηριότητας ασύνδετων με την έρευνα για τους ορυκτούς πόρους της χώρας, που πολλά ακόμη μπορούν να προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Οι υπογράφοντες δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν θετικά με την εμπειρία τους στην αναδιοργάνωση του ΙΓΜΕ και καλούν το αρμόδιο υπουργείο να ορίσει άμεσα προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και γενικό διευθυντή με αναγνωρισμένο γεωεπιστημονικό κύρος και μια ευρεία επιστημονική ομάδα εργασίας με προσωπικότητες του γεωτεχνικού χώρου για να επεξεργαστούν σε διάστημα τριών μηνών ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά και οικονομικοτεχνικής λειτουργίας του ΙΓΜΕ.