ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: «Σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα»

Σταϊκούρας: «Σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα»

«Η υφεσιακή πορεία τερματίζεται και η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2015 – 2018.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η προσπάθεια για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα δρομολογηθεί «εφόσον η χώρα συνεχίζει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της και μπορέσει να εντάξει, ακόμη περισσότερο, το «αφανές» τμήμα της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, ώστε να επιτυγχάνεται η φορολόγησή του».

Ο ίδιος επισήμανε ότι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι υλοποίησης του Προγράμματος και επίτευξης των στόχων του υπάρχουν, αλλά έχουν περιορισθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας τριών παραγόντων:
1ον. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών, κατά την τελευταία διετία, ήταν καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ η εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού κινείται εντός στόχων.
2ον. Η μακροοικονομική κατάσταση διαμορφώνεται σε επίπεδα καλύτερα από αυτά που προβλέπονταν κατά το παρελθόν. Η ύφεση για το 2013 και η ανάπτυξη για το 2014, αναθεωρήθηκαν, για πρώτη φορά, προς το θετικότερο.
3ον. Η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στις διεθνείς αγορές, νωρίτερα από τις προβλέψεις, τροφοδοτώντας έτσι θετικές προδοκίες.