ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόνταραν στην έξοδο, τώρα αγοράζουν Ελλάδα

Πόνταραν στην έξοδο, τώρα αγοράζουν Ελλάδα

Η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους είναι ο μοναδικός κανόνας που ακολουθούν οι αγορές. Στόχος των επενδυτών είναι να διαγνώσουν τις ευκαιρίες και να στοιχηματίσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκομίσουν υψηλά κέρδη.

Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των αγορών, καθώς το δίλημμα που δημιουργούσε ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλο κέρδος. Ή και μεγάλες απώλειες, εάν κάποιος δεν διάβαζε σωστά τις εξελίξεις. Το δίλημμα που θα έπρεπε να απαντήσουν όσοι αποφάσιζαν να στοιχηματίσουν στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν άλλο από την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ήταν τέτοια που οδηγούσαν με σχετική ασφάλεια στην πρόβλεψη πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Γι’ αυτό και πολλοί πόνταραν σε αυτό το σενάριο. Εχασαν, όμως, γιατί όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν υπολογίσει σωστά τις πραγματικές διαθέσεις της Ευρωζώνης (και κυρίως της Γερμανίας) να διατηρηθεί ενωμένη ανεξαρτήτως κόστους.

Τώρα, όλοι όσοι αμφισβητούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ σπεύδουν να πάρουν θέση στην ελληνική οικονομία με στόχο να αποκομίσουν κέρδος από την ανάκαμψη της οικονομίας και ταυτόχρονα να περιορίσουν τις ζημίες που κατέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. Τζ. Πόλσον (υπό τη διαχείρισή του είχε περίπου 20 δισ. δολάρια), ένα εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, η Pimco, και η επενδυτική τράπεζα Citigroup, οικονομολόγος της οποίας ήταν ο «πατέρας» της γνωστής σε όλους λέξης «Grexit» (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ).

Ο κ. Πόλσον

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο κ. Πόλσον εκτιμούσε πως «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της Ζώνης του Ευρώ», ενώ τον Απρίλιο του 2012 εμφανίστηκε να ποντάρει εναντίον των γερμανικών κρατικών ομολόγων προσδοκώντας σημαντική επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραδέχτηκε ότι έχασε από το στοίχημα αυτό, ενώ και το 2011 η βασική του εταιρεία (Advantage Plus) κατέγραψε ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, το Advantage Plus κατέγραψε νέες ζημίες περίπου 17% εντός του 2012. Ο κ. Πόλσον είχε ποντάρει και στην άνοδο του χρυσού (δεδομένης της αναταραχής που έβλεπε στην Ευρωζώνη), με αποτέλεσμα να καταγράψει επιπλέον ζημίες το 2013, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανήλθαν περίπου σε 47%. Τώρα, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για κέρδη, έχει αποκτήσει το 9,96% της ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει ήδη καταγράψει κέρδη 5,58% το πρώτο τρίμηνο του 2014 κυρίως χάρη στις τοποθετήσεις του σε ελληνικές τράπεζες (έχει τοποθετηθεί σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

Η Pimco

Εάν θέλουν να δουν τα οικονομικά τους να ανακάμπτουν, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγουν από την Ευρωζώνη, δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2010 ο κ. Αν. Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europe. Τη στάση αυτή διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Pimco, με τον τότε επικεφαλής της, Μοχάμεντ ελ Εριάν, να υποστηρίζει τον Οκτώβριο του 2013 ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχουν δύο δρόμοι: μία τελευταία διαγραφή χρέους ή έξοδος των δύο χωρών από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, φέτος τον Ιανουάριο, στέλεχος της Pimco είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει το 2014 στις διεθνείς αγορές». Βέβαια, τον Απρίλιο (όταν επέστρεψε η χώρα στις αγορές) ο κ. Μπόσομγουερθ δήλωσε πως «η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Pimco είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα νέα 5ετή ομόλογα της Ελλάδας και αυτή την περίοδο αναζητεί τρόπους να διεισδύσει περισσότερο στην ελληνική οικονομία.

Η Citi και το «Grexit»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2012, ο οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο που έμελλε αργότερα να χαρακτηριστεί από τους Financial Times η λέξη της χρονιάς. Το γνωστό «Grexit», με το οποίο περιέγραφαν εν συντομία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ομως, τον Μάιο του 2013 η Citi αποφάσισε ότι δεν θα έχει πλέον ως βασικό της σενάριο την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Πλέον, μετά την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, η Citi κράτησε αποστάσεις και τα σχόλιά της περιορίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως η έξοδος στις αγορές είναι μια «θετική πολιτική εξέλιξη» για τη σημερινή κυβέρνηση.