ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε προσφορές για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ

Πέντε προσφορές για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ

Τέσσερις εταιρείες δικτύων, εκ των οποίων δύο ευρωπαϊκές και δύο ασιατικές, και το καναδικό Fund PSP Investments, που συμμετέχει ήδη στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπαίνουν στην «κούρσα» για τη διεκδίκηση του ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε με την κατάθεση χθες αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Aναμενόμενη ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος της ιταλικής εταιρείας TERNA (ο διαχειριστής του ιταλικού δικτύου ηλεκτρισμού) και της κινεζικής China State Grid (η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων της Κίνας), όπως και του Fund PSP που αποτελεί τον συνταξιοδοτικό βραχίονα των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά. Αντιθέτως, έκπληξη προκάλεσε η παρουσία στον διαγωνισμό του Βέλγου διαχειριστή δικτύου, Εlia, όπως και της δεύτερης ασιατικής εταιρείας, που προέρχεται από την Ινδία και το όνομα της οποίας δεν έγινε χθες γνωστό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανεπίσημο ενδιαφέρον εξέφρασε λίγες ημέρες πριν από τη χθεσινή καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μία ακόμη ινδική εταιρεία, η οποία ζήτησε παράταση ενός μήνα, που δεν τις δόθηκε. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας το ινδικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και κατ’ επέκταση τα ευρωπαϊκά δίκτυα, τόνιζαν ότι οι Ινδοί πραγματοποιούν πολύ προσεκτικές και πάρα πολύ σίγουρες οικονομικές παρεμβάσεις διεθνώς, διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τη θυγατρική της ΔΕΗ αξιολογείται, τόσο από την επιχείρηση όσο και από την αγορά, ως ιδιαίτερα θετικό. Μεγάλη κινητικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που αποδόθηκε στην αναβάθμιση της ΔΕΗ και στην επιτυχή έξοδο της επιχείρησης στις αγορές.

Οι πέντε προσφορές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ θα αξιολογηθούν από τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης και όσοι προεπιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν στη συνέχεια δεσμευτικές προσφορές που θα συνοδεύονται με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής.