ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τοποθετήσεις των μεγάλων ξένων επενδυτών σε Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

s3_trapezes_1005
eurobankethniki--2

Η συναλλακτική δραστηριότητα στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών από πλευράς μεγάλων ξένων επενδυτών τις τελευταίες λίγες εβδομάδες είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε και για τις αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η συνδρομητική υπηρεσία του επαγγελματικού Bloomberg είναι εντυπωσιακά τόσο όσον αφορά το πλήθος των ξένων κεφαλαίων όσο και σε σχέση με την ποιότητά τους και το οικονομικό εκτόπισμα που διαθέτουν στις διεθνείς αγορές.

Για παράδειγμα στην Alpha Bank, εκτός από την Paramount συμφερόντων του Κατάρ και την οικογένεια Κωστόπουλου όπως και τη Citigroup, θέσεις όλες γνωστές στην αγορά, η αμερικανική διαχειρίστρια κεφαλαίων BlackRock (με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 4,4 τρισ. δολ.) στις 7 Μαΐου εμφανίζεται να έχει αγοράσει άλλα 17,75 εκατ. μετοχές φτάνοντας αθροιστικά να ελέγχει το 0,51% της τράπεζας ή 65 εκατομμύρια μετοχές. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Vanguard Group από τα τέλη Μαρτίου εμφανίζεται να έχει προσθέσει περί τα 16 εκατομμύρια τεμάχια μετοχών της Alpha και η ομοεθνής της Principal Financial από την Αϊόβα που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 360 δισ. δολ., περί τα 11 εκατ. Μεγάλες θέσεις σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το αμερικανικό πρακτορείο από διάφορες πηγές είχαν ήδη προ της αυξήσεως και οι Bank of Nova Scotia, Eaton Vance Management, Universal Investment, Hartford Financial, το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας διά της Norges Bank, η Global X Managemnet και δεκάδες άλλοι ξένοι όπως η Fidelity και η Pictet. Σημειώνεται πως στις 8 Μαΐου εμφανίζεται με 5,4 εκατομμύρια μετοχές της Alpha και η Deutsche Bank. Στην Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζουν ψηλά στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά του Bloomberg το fund του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Α. Πόλσον, Paulson & Co με 404 εκατομμύρια μετοχές ή 6,62% του μετοχικού κεφαλαίου, η Deutsche Bank με 237 εκατομμύρια μετοχές, το αμερικανικό ασφαλιστικό ταμείο Teachers Insurance and Annuity Association – College Retirement Equities Fund (TIAA–CREF που διαθέτει ενεργητικό 487 δισ. δολ) με 36 εκατ. μετοχές. Παρούσα επίσης εδώ είναι η BlackRock με τελευταία συναλλαγή να εμφανίζεται αγορά 2,77 εκατ. μετοχές στις 7 Μαΐου που ανέβασαν τη θέση της στο 0,50% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Οπως και η αμερικανική Capital Group με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,147 τρισ. δολ., η Pacific Life, το Vanguard Group, η Global X, η Norges Bank, η Eaton Vance και πολλοί άλλοι.

Στην Εθνική Τράπεζα, προ της αυξήσεως, σημαντικά ποσοστά εμφανίζονται να είχαν συγκεντρώσει, σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ άλλων και πάλι το Teachers Insurance and Annuity Association, η Fidelity, το Vanguard Group, η Jane Street Capital, η BlackRock, η Norges Bank, η Dimensional Fund Advisors, η Eaton Vance, η Alico, η Skandia, η Ignis Asset Management και η συνδεόμενη με αυτήν Argonaut Capital Partners και η Deutsche Bank.

Στην Eurobank μεταξύ των μετόχων της, περιορισμένης προ της αυξήσεως κεφαλαίου ελεύθερης διασποράς, εμφανίζονταν και η βρετανική τράπεζα Barclays, η αμερικανική διαχειρίστρια κεφαλαίων State Street Corporation που συνολικά επενδύει περί τα 2 τρισ. δολ. στις διεθνείς αγορές, η σουηδική Svenka Handelsbanken, η ομοεθνής της Scandia, η γαλλική Palatine Asset Management, η Bank of New York Mellon, η ιταλική Acomea SGR, η αυστριακή ασφαλιστική Security KAG, η σουηδική Folksam Lo Funds AB, η γαλλική BNP Paribas και πολλοί ακόμα.

Στα ονόματα αυτά που φιγουράρουν στις σχετικές λίστες των τερματικών του Bloomberg όμως έρχονται τώρα να προστεθούν και νέα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν, διαμορφώνοντας έτσι μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.