ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια «επενδύουν» οι αποκρατικοποιήσεις

Στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια «επενδύουν» οι αποκρατικοποιήσεις

Νέα πνοή αναμένεται να λάβει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την έντονα κλιμακούμενη «απόβαση» επενδυτικών κεφαλαίων που παρατηρείται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Το άνοιγμα των αγορών σε εγχώριους κρατικούς και επιχειρηματικούς τίτλους φέρνει την ελληνική επιχειρηματική σκηνή στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πολύ περισσότερο τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ που ώς ένα βαθμό διαθέτουν και μονοπωλιακό χαρακτήρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βοηθάει και το γεγονός ότι σημαντικός όγκος επενδυτών υψηλού ρίσκου (hedge funds) αποστρέφεται πλέον τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες δεν προσφέρουν νομισματική σταθερότητα (π.χ. Τουρκία) ή βρίσκονται στο επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων (π.χ. Ρωσία).

Αισιοδοξία

Οι περιπτώσεις των αποκρατικοποιήσεων του ΟΛΠ και του ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα. Την αύξηση δε του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπογράμμισε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Γιάννης Εμίρης, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ ήταν μάλλον ανέλπιστα υψηλό. Εκτός από την Cosco που θεωρούνταν η μόνη σίγουρη συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό, προσήλθαν άλλοι πέντε ενδιαφερόμενοι. Ολοι τους θεωρούνται ισχυροί παίκτες ενώ οι τέσσερις από αυτούς έχουν και στρατηγικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι είναι διαχειριστές λιμενικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ καθυστερεί τη λήξη της περιόδου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, καθώς την τελευταία στιγμή προέκυψε σοβαρό ενδιαφέρον από ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια.

Το ενδιαφέρον για τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία αυξάνει μέρα με τη μέρα, καθώς γίνονται γνωστές οι υπεραποδόσεις που σημείωσαν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν έγκαιρα στην ελληνική αγορά. Η περίπτωση της Third Point είναι η πιο χαρακτηριστική, ενώ παράγοντες της αγοράς αναφέρονται και σε έτερη μεγάλη αμερικανική επενδυτική εταιρεία (Fintech Advisory) η οποία επένδυσε σε ομολογιακές εκδόσεις του ΟΤΕ και στη συνέχεια σε μετοχές του οργανισμού, και η οποία αποκόμισε υπεραξίες άνω του 50% μέσα σε λιγότερο από ένα έτος.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται κυρίως από επενδυτές βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών των επενδυτών, σε ένα χρονικό διάστημα το πολύ πέντε ετών, θα αποχωρήσουν από τις επενδύσεις τους, στοχεύοντας στην αποκόμιση ισχυρών υπεραξιών. Ταυτόχρονα όμως, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται «ο μοναδικός δρόμος» προσέλκυσης ποιοτικών και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτών. Οπως αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς, είναι αδύνατο για τη χώρα να μη διέλθει από το στάδιο αυτό, καθώς ο ποιοτικός και μακροπρόθεσμος επενδυτής δεν αποκτά περιουσιακά στοιχεία τα οποία πριν από δύο – τρία χρόνια βρίσκονταν «στα αζήτητα». Πρέπει κάποιος αρχικά να τα εξυγιάνει και να διασφαλίσει χαμηλότερες μεν, αλλά πιο σταθερές αποδόσεις.

Ερχονται για να μείνουν

Πάντως, υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έρχονται για να μείνουν. Μεταξύ αυτών, οι περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτικά κεφάλαια, που στοχεύουν κυρίως στις υποδομές της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές, ούτως ή άλλως, είναι πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, δεδομένου ότι κατά κανόνα επιβάλλουν ισχυρές εκταμιεύσεις σε αρχικό στάδιο. Το ενδιαφέρον -για παράδειγμα- που εξέφρασε η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, China State Construction Engineering Corporation, κατά την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό σχετικά με το αεροδρόμιο του Καστελλίου στην Κρήτη, σίγουρα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Επίσης μακροπρόθεσμο χαρακτήρα εκτιμάται ότι έχει και η συμμετοχή της αραβικής Al Maabar και της κινεζικής Fosun στην αξιοποίηση του Ελληνικού.