ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική συρρίκνωση της ύφεσης αναμένει το οικονομικό επιτελείο

Σημαντική συρρίκνωση της ύφεσης αναμένει το οικονομικό επιτελείο

Σημαντική συρρίκνωση της ύφεσης αναμένει ότι επιτεύχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης μετά από 6 συναπτά έτη ύφεσης.

Αν και σαφή στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τις πρώτες της προβλέψεις την Πέμπτη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1%, όταν πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 6%. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, όλοι οι έμμεσοι δείκτες φανερώνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν θεωρούν ότι το πρόσημο του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι θετικό για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά σημειώνουν με νόημα ότι θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν η ύφεση ξεπερνούσε το 1-1,5%. Εφόσον οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών επαληθευτούν και οι η ύφεση είναι στα επίπεδα του 1% ή και μικρότερη, τότε στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2014 να είναι έως και ελαφρά υψηλότερος από το 0,6% που προβλέπεται.

Και αυτό λόγω της αναμενόμενης ανόδου του τουρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από τα περυσινά. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί φέτος.

Πέραν αυτών, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση και το αναπτυξιακό σχέδιό της για την επόμενη 10ετια. Το σχέδιο παρουσίασε περιληπτικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στο τελευταίο Eurogroup, καλώντας τους ομολόγους του να κινητοποιήσουν κεφάλαια και στις δικές τους χώρες, ώστε να στηριχθεί το ελληνικό σχέδιο.