ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Ζεεχόφερ: Δεν είναι αναγκαίο νέο πακέτο για Ελλάδα

Χ. Ζεεχόφερ: Δεν είναι αναγκαίο νέο πακέτο για Ελλάδα

«Στην παρούσα φάση, δεν βλέπω την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και τάσσεται υπέρ ενός σκληρού και σταθερού ευρώ και κατά της πολιτικής υψηλών ελλειμμάτων. Απορρίπτει δε, κατηγορηματικά κάθε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Όποιος ανακοινώνει επιτυχίες, θα πρέπει και να τις αποδεικνύει» δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τους «επαίνους της ίδιας της Ελλάδας για την πρόοδό της» και, σχολιάζοντας την επιθυμία της Γαλλίας για τεχνητή μείωση της αξίας του ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μηδενίσει το επιτόκιο, σημειώνει: «Είναι λάθος δρόμος: Το ευρώ πρέπει να παραμείνει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα. Είμαι κατηγορηματικά εναντίον τού να χειραγωγείς τη συναλλαγματική αξία του ευρώ για προφανείς πολιτικούς λόγους. Το ευρώ δεν επιτρέπεται να γίνει μαλακό νόμισμα. Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οικονομική σταθεροποίηση. Η απομάκρυνση από το σταθερό ευρώ θα ήταν ιστορικό λάθος», λέει και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος βέτο της Γερμανίας σε θεμελιώδη ζητήματα στην ΕΚΤ, «με δεδομένο το οικονομικό και νομισματικό βάρος» της χώρας.

Ερωτώμενος, ωστόσο, εάν έχει έρθει η ώρα για έναν Γερμανό επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρει ότι οι ερωτήσεις που αφορούν πρόσωπα θα πρέπει να τίθενται όταν προκύπτουν τα θέματα. Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη νοθεύσει τα κριτήρια σταθερότητας του νομίσματος και να επιδιώξει την αυστηρή τήρησή τους από όλες τις χώρες.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται ο Βαυαρός πρωθυπουργός και στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ένταξη νέων χωρών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τώρα είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του ευρώ και να παραμείνει η Ευρώπη ικανή για δράση. Καμία νέα ένταξη, κανένα νέο πείραμα» τονίζει και ζητά σύνεση και υπομονή για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.