ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδήμος: Επιπλέον δράσεις για τη στήριξη των οικονομιών του Νότου

Παπαδήμος: Επιπλέον δράσεις για τη στήριξη των οικονομιών του Νότου

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη όσο η ανεργία επιμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλοί, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καλώντας από το βήμα ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» για περισσότερη ενοποίηση, αλλά και για επιπλέον δράσεις που θα ανακουφίσουν τις οικονομίες του Νότου.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει», αλλά παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, η κρίση δεν θα ξεπεραστεί όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί και η ανεργία αυξάνεται, ειδικά για τους νέους. Οι δύο αυτοί παράγοντες που εντοπίζονται με ιδιαίτερη ένταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης «συντηρούν τις σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών», εξήγησε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επικέντρωσε την ανάλυσή του στις δομικές αδυναμίες της Ευρώπης που εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, τη στιγμή που η συσσώρευση χρεών στον Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες των τραπεζών δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αναληφθούν «επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των οικονομιών του Νότου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικές τις λεκτικές και νομισματικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα».

Το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους, εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημείωσε, για να καταλήξει ότι «είναι λάθος να περιμένουμε το ξέσπασμα άλλης μιας κρίσης για να προχωρήσουν δράσεις που θα διασφαλίζουν το ευρώ».

Ο Χρ. Πισσαρίδης

Επικριτικός σε σχέση με την πολιτική της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και της ΕΚΤ, υπήρξε ο κάτοχος Bραβείου Νομπέλ και καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της λιτότητας και η άρνηση της Γερμανίας για αύξηση του πληθωρισμού στις ισχυρές οικονομίες με στόχο τη στήριξη των χωρών του Νότου κινείται προς τη «λάθος κατεύθυνση». Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία μέσω του πληθωρισμού επιτάχυνε τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ, αλλά έχασε τους πολίτες».

Ο κ. Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς περισσότερων πόρων στην περιφέρεια, όπως στο παρελθόν η Δυτική Γερμανία στήριξε την Ανατολική ή οι ανατολικές πολιτείες της Αμερικής τις δυτικές και σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που να φέρνουν αποτελέσματα στο σύνολο της Ζώνης του Ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προκρίνουν ενιαίες δημοσιονομικές πολιτικές και την πανευρωπαϊκή μεταφορά φορολογικών εσόδων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη».