ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέψεις για ύφεση έως 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Προβλέψεις για ύφεση έως 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Συρρίκνωση της ύφεσης στα επίπεδα του 1% αναμένει το οικονομικό επιτελείο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 6% που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ, την Πέμπτη. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση της ύφεσης θα είναι σημαντική και στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ήταν έκπληξη εάν η ύφεση κινηθεί μεταξύ 0 και 1%».

Πάντως, είναι σαφές ότι ακόμα είναι νωρίς για θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και, σύμφωνα με ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

1. Από το πόσο θα ενισχυθεί η κατανάλωση εξαιτίας της παροχής του κοινωνικού μερίσματος.

2. Από το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που θα αποπληρωθούν. Οσο περισσότερες εξοφληθούν τόσο περισσότερα κεφάλαια θα κινηθούν στην αγορά.

3. Από τον τουρισμό. Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις που θέλουν την τουριστική κίνηση και τα έσοδα του κλάδου να είναι υψηλότερα φέτος από ό,τι πέρυσι, τότε δεν αποκλείεται να καταγράψει θετικό ρυθμό μεταβολής το ΑΕΠ από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των έμμεσων δεικτών της οικονομίας είναι θετικοί. Στο πλαίσιο αυτό, εάν τελικά η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι μεταξύ 0 και 1% και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγραφεί έστω και οριακή αύξηση του ΑΕΠ, τότε στο υπουργείο θεωρούν ότι η ετήσια πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% μπορεί να είναι τελικά απαισιόδοξη. Δηλαδή, το ΑΕΠ να μεγεθυνθεί με μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό.

Ωστόσο, όλοι επισημαίνουν ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και το σύνολο του έτους.